На Вінниччині пройде мистецький пленер «Кращий художник - 2021»

На Вінниччині пройде мистецький пленер «Кращий художник - 2021»

Укрінформ
На Вінниччині 10-18 серпня відбудеться V Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник / The Вest artist – 2021», який збере митців із семи країн світу.

Про це на пресконференції у Вінниці повідомив засновник конкурсу, народний художник України, голова ГО «Кращий художник» Володимир Козюк.

«Цього року на участь у пленері надійшло понад 500 заявок від митців. Журі відібрало 32 із 7 країн світу, які візьмуть участь у проєкті. Ми вже маємо підтвердження про приїзд до Вінниці художників із Франції, Грузії, Польщі та з Китаю. Вони упродовж тижня працюватимуть у різних локаціях Вінницької області – найцікавіших туристичних, ландшафтних і подієвих місцях Поділля, формуючи таким чином імідж культурного потенціалу України. Зокрема, митцям запропонують зобразити будівництво «мосту президентів» Ямпіль-Косеуць через р. Дністер, що має поєднати Україну та Молдову. Також учасники пленеру попрацюють у м. Житомир», - сказав Козюк.

За його словами, під час пленеру також відбудуться творчі майстерні, виставки, майстер-класи, семінари з обміну досвідом.

Пленер стартує 10 серпня. Урочисте відкриття «Кращого художника» відбудеться у Вінниці на пл. Тараса Шевченка, яка поєднує музейний простір обласних краєзнавчого та художньому музеїв.

За результатами мистецького проєкту буде виданий каталог та презентована художня виставка кращих робіт учасників конкурсу «Кращий художник – 2021».

Головною особливістю цьогорічного пленеру стане унікальний проєкт «Обереги», приурочений до 30-річчя Незалежності України. Його учасники створять портрети 30 видатних вінничан. Їхні кандидатури організаторам пленеру мають запропонувати громади Вінниччини, громадські організації, творчі спілки та установи. Обирати героїв портретів можна буде шляхом онлайн-голосування та за підтримки професійного журі.

«Реалізація цього проєкту дозволить відтворити на полотнах найвидатніших діячів Вінниччини, котрі заслужили повагу серед вінничан. Це люди із позитивним відношенням до людей, які стали взірцем у розбудові культури, науки та збереженні історії нашого краю. Така живописна колекція увіковічить видатних вінничан на полотні та стане стимулом для розвитку культурного потенціалу регіону, надасть можливість презентувати кращі зразки художнього мистецтва, заохотить до творчості художників, а до добрих справ авторитетів та лідерів громад», – повідомив Козюк.

Читайте також: Історію художниці українського наїву Поліни Райко розповіли у коміксах

Він додав, що фінальним акордом проєкту стане живописна виставка цих робіт, яку покажуть у кращих виставкових залах Вінниці та області.

Перший портрет у рамках проєкту «Обереги» вже створено, - видатну народну майстриню Фросину Міщенко, завдяки якій збереглася традиція створення бубнівської кераміки, намалювала художниця Євгенія Божко.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist 2020» зібрав у Вінниці 32 художників з різних куточків України, а також іноземних держав. 16 учасників через карантинні обмеження не змогли відвідати пленер, а тому працювали онлайн у своїх майстернях. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. У рамках торішнього пленеру був даний старт загальноукраїнського проєкту «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури України. Об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини. Зокрема, палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського та палац Комарів у Мурованих Курилівцях.

Фото: www.amazingukraine.pro

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-