Активісти закликають МКІП надати «Квітам України» охоронний статус

Активісти закликають МКІП надати «Квітам України» охоронний статус

Фото
Укрінформ
Представники ініціативної групи «Зберегти Квіти України» та громадської організації «Мапа Реновації» закликають Міністерство культури та інформаційної політики, а також Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації надати будівлі «Квіти України» охоронний статус.

Про це архітекторка, член ГО "Мапа Реновації” Дар’я Корба сказала під час брифінгу "Квіти України: Нова Надія", передає кореспондент Укрінформу.

“Ми закликаємо Міністерство культури та Департамент охорони культурної спадщини оперативно працювати у присвоєнні охоронного статусу. Будівля заслуговує на статус пам‘ятки архітектури місцевого значення”, - зазначила вона.

Серед інших вимог, які оголосила Корба, - контроль законності робіт на будівлі поліцією та міською владою, переговори громади із забудовником, до яких має долучитися мер Києва Віталій Кличко. Окрім цього, активісти наполягають на консервації “Квітів України” для запобігання процесу руйнації.

Архітекторка зауважила, що наразі демонтовано некритичну частину будівлі, отже, її можна реставрувати та адаптувати до сучасних потреб містян.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2021 року у Києві почали зносити будівлю "Квіти України", що розташована на вулиці Січових Стрільців.

Читайте також: «Кличко, не відбирай у мене останнє»: під мерію прийшли власники МАФів

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що вважає за необхідне негайно зупинити роботи з демонтажу будівлі "Квіти України". 13 липня МКІП підготувало припис, який забороняє будь-які будівельні роботи на об’єкті “Квіти України”. Наразі демонтаж будівлі припинено.

Також міністр зазначив, що для надання охоронного статусу КМДА має надати цій будівлі статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини та звернутись до МКІП із пропозицією занести його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Міністерство, своєю чергою, оперативно розгляне таке звернення.

Навчально-методичний павільйон «Квіти України» – унікальна будівля в стилі модернізму архітектора Миколи Левчука. Проєкт отримав відзнаку Спілки архітекторів як один із кращих архітектурних творів 1985 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-