1 липня: народний календар і астровісник

1 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Преподобного Леонтія Печерського; День архітектури України, Міжнародний день анекдоту

Леонтій (XIV ст.) був родом із Волині, в юні роки прийшов у Києво-Печерську обитель, де прийняв постриг. У нього був прекрасний голос, і коли навчився він грамоти, виконував послух канонарха, тобто церковнослужителя, що виголошує перед співом глас, і рядки з молитвослов'я, які слідом за проголошенням співає хор.

Преподобний Леонтій помер молодим і за самовіддане служіння прославлений Господом благодатним даром чудотворення. Його прославлення почалося незабаром після смерті вже наприкінці XIV сторіччя. Мощі святого подвижника перебувають у Дальних печерах.

День архітектури. Тільки за офіційними даними, в Україні близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і понад 1000 об’єктів паркового мистецтва. Наприклад, у столиці привертає увагу Андріївська церква, християнський православний храм, побудований у 1754 році в стилі бароко на честь апостола Андрія Первозванного. Архітектурними візитівками Києва також є «Шоколадний будиночок» (неофіційна назва особняка С.С.Могилевцева), Будинок з химерами, Будинок невтішної вдови, Маріїнський палац.

Багато пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури. У 1998 році місто було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО.

Архітектурне багатство країни помітно в будь-якому її куточку: Храм-маяк Святителя Миколи Мирлікійського в селі Малоріченське – найвищий храм у Криму, середньовічний замок в Кам’янці-Подільському, оперний театр в Одесі, Святогірська Лавра і ресторан "Поплавок" в Дніпропетровську. Не варто забувати, що країна знаходиться в самому серці Європи.

1 липня проводиться Міжнародний день жартів. Свято це започаткував Вейн Рейнагель, американський письменник і графік, рекламою своїх збірок анекдотів. Цей день відзначається з 1994 року.

Ви можете добре провести час в Міжнародний день жартів, змушуючи людей сміятися навколо вас або відправляючи їм хороші меми та анекдоти у соціальних мережах.

Іменинники: Леонтій, Сергій, Василь, Олександр, Віктор.

21-й місячний день. Місяць у знаку Овен. День характеризується підвищеною імпульсивністю, поспішністю, що межує з необачністю. Трапляються часті зміни настроїв, що можуть стосуватися не тільки професійної діяльності, а й особистого життя. Краще відкласти справи, що вимагають чіткості і продуманості.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: +7,7°, а найтеплішим у 1910-му: +33,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-