У Верховині показали раритети з бібліотеки Вінценза, які повернулися до України

У Верховині показали раритети з бібліотеки Вінценза, які повернулися до України

Фото
Укрінформ
У Верховині презентували понад сотню раритетних видань з бібліотеки письменника і філософа Станіслава Вінценза.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють на сторінці міжнародного форуму Via Carpatia у Фейсбуці.

«У Музеї Гуцульщини презентували повернення бібліотеки Станіслава Вінценза до України… Загалом збірка включає майже тисячу раритетних книжок. Серед них унікальні видання Гомера, Данте, Шекспіра, Платона. А також примірники з автографами та посвятами сучасників та приятелів письменника – Єжи Ґедройця, Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів. Зараз у Верховині представляємо понад сотню з них», - йдеться у повідомленні Via Carpatia.

У Верховині показали раритети із бібліотеки Вінценза, які повернули Україні/Фото: Via Carpatia, Facebook

Тут зазначають, що бібліотека Вінценза повернулася до України зусиллями мецената, народного депутата Миколи Княжицького. Більшу частину цієї колекції нині зберігають в Українському католицькому університеті.

Читайте також: У Львові презентували книгу про наймолодшого сина Івана Франка

«Ці книги – ті з бібліотеки Вінцензів, які не згоріли в пожежі 1915 року і які Станіслав Вінценз взяв із собою, коли разом з родиною 1940 року за допомоги гуцулів тікав від переслідувань сталінської системи зі своєї рідної Криворівні через Чорногору в Угорщину», - зазначають на сторінці Via Carpatia.

За їхньою інформацією, презентувати частину книг з бібліотеки Вінценза у Верховині стало можливим за допомоги Українського інституту книги, який підтримав Літературно-мистецьку зустріч «Коло Вінценза».

Стані́слав Ві́нценз - польський письменник, філософ, перекладач. У 1930 р. почав писати головний твір свого життя — чотиритомну епопею про Гуцульщину «На високій полонині». 1936 року він власним коштом біля батьківської хати у Слободі-Рунґурській, що на Коломийщині, встановив один із перших у світі пам'ятник Івану Франку.

Читайте також: Вийшов другий том спогадів мовознавця Юрія Шевельова

Via Carpatia - щорічний Міжнародний форум Центральної та Східної Європи, започаткований 2018 року. Форум - масштабна подія, яка складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина включає конференцію «Коло Вінценза», де обговорюють проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-