30 червня: народний календар і астровісник

30 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла; Міжнародний день астероїда, День соціальних мереж

Мануїл, Савел та Ісмаїл були рідними братами і походили із сім'ї знатного перса-язичника. Їх мати була християнкою і виховала синів у своїй вірі. У зрілому віці вони були зараховані у військо гиренського царя Адамундара.

Брати були направлені до імператора Юліана для мирних переговорів у прикордонних справах. Вони були прийняті з пошаною, але під час язичницького свята в Халкидоні відмовилися взяти в ньому участь, що викликало гнів Юліана.

Після відмови братів відректися від християнської віри вони були піддані катуванням і страчені. Вшанування братів-мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла почалося відразу ж після їхньої смерті.

Сьогодні відзначається День соціальних мереж. Перший інтернет-сайт, який пропонував можливості роботи із соціальними мережами, створили у 1995 році. Ним став classmates.com. Слідом за ним, у 1997 році з’явився SixDegrees.com.

Починаючи з 2001 року, почали з’являтися сайти, в яких використовувалась технологія під назвою Коло друзів. Ця форма соціальних мереж, яка широко використовується у віртуальних спільнотах, набула широкої популярності в 2002 році та розквітнула з появою сайту Friendster. Наразі існує понад 200 сайтів з можливостями організації соціальних мереж. Найбільша на сьогоднішній день соціальна мережа у світі - Facebook, її додатками щомісяця користуються понад 3 мільярди осіб. Це 2/3 всіх інтернет-користувачів.

Міжнародний день астероїда відзначається щорічно на міжнародному рівні в річницю Тунгуського феномена над Сибіром, що стався 30 червня 1908 року.

Сьогодні відомо про понад 600 тисяч астероїдів у нашій Сонячній системі. Більшість їх обертаються навколо Сонця в поясі астероїдів, який знаходиться між Марсом та Юпітером.

Астероїди іноді падають на Землю. Більшість з цих об’єктів руйнуються ще в атмосфері. Якщо щось таки долітає до поверхні Землі, це скоріше метеорит.

Приблизно один раз на рік в атмосферу Землі потрапляє метеорит розміром з автомобіль (це крихітний шматок астероїда). В результаті його падіння звичайно утворюється гарна вогненна куля, і такий метеороїд зазвичай згорає до того, як досягнути поверхні Землі.

Іменинники: Савелій, Йосип, Кирило, Микита, Мануїл, Максим, Ісакій, Емілія.

20-й місячний день. Місяць у знаку Риби. Ідеальний день для різних практик, спрямованих на очищення і тренування сили духу, прозріння. День кармічної відплати. Бажано усамітнення, бо знаходження в колективі загрожує конфліктними ситуаціями.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1894 році: +7,6°, а найтеплішим у 1898-му: +34,1°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-