29 червня: народний календар і астровісник

29 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Святителя Тихона, єпископа Амафунтського; Міжнародний день тропіків, Всесвітній день промислового дизайну

Святитель Тихон, єпископ Амафунтський, народився в місті Амафунті на острові Кіпр. Батьки виховали сина в християнському благочесті і навчили читанню священних книг.

Збереглися відомості, що дар чудотворення проявився у святого Тихона ще в юнацькому віці. Його батько був власником хлібопекарні і посилав сина продавати хліб. Молодий чоловік роздавав хліб біднякам безкоштовно. Дізнавшись про це, батько розсердився, але син відповів, що той, хто роздає хліб, приймає нагороду в сто разів більшу.

Юнак запропонував батькові піти туди, де зберігалися запаси зерна. Батько з подивом побачив, що сховище, яке було напередодні порожнім, переповнене пшеницею. Побожного юнака прийняли спочатку в церковний клір, поставили читцем, а потім єпископ Амафунтський висвятив його на диякона. Після смерті єпископа Тихон посів його місце.

Святитель був милостивий, двері його дому були відчинені для всіх, він з любов'ю вислуховував і виконував прохання кожного.

Міжнародний день тропіків відзначається з 2016 року. Святкові заходи спрямовують на підвищення рівня обізнаності про тропіки, їх особливі проблеми щодо інфраструктури та перспектив розвитку.

На тропічні регіони припадає 40 відсотків усієї території світу, у тропіках мешкають понад 800 мільйонів чоловік. Водночас понад 20 відсотків людей у тропіках не мають доступу до джерел чистої води, а 30 відсотків людей, які проживають там, не мають доступу до надійних джерел електроенергії.

Експерти вважають, що траєкторія розвитку тропічних регіонів буде значною мірою визначати, чи відповідає світ амбітним прагненням до глобального процвітання і рівності.

Всесвітній день промислового дизайну вперше відзначався у 2007 році, у зв'язку з 50-річним ювілеєм Всесвітньої організації дизайну. Це свято покликане підвищити обізнаність про професію промислового дизайнера і показати значення дизайну для прискорення економічного, соціального, культурного розвитку. Спільнота дизайнерів відзначає цей день такими заходами, як панельні дискусії, семінари, конкурси дизайну, виставки, інсталяції в галереях, мережеві заходи тощо.

Іменинники – Єфрем, Костянтин, Михайло, Петро, Тихон.

19-й місячний день. Місяць у знаку Риби. Період для успішної роботи людей мистецтва, творчих професій (поетів, музикантів, художників). Якщо ви давно хотіли долучитися до благодійності, то зараз для цього найвідповідніший момент. На часі відвідування лазні, сауни, басейну або відпочинок поблизу водойми. Не варто вплутуватися у сумнівні операції – велика ймовірність обману.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: +7,5°, а найтеплішим у 1963-му: +34,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-