На Форумі «Via Carpatia» вручили премію Вінценза

На Форумі «Via Carpatia» вручили премію Вінценза

Фото
Укрінформ
На Форумі Via Carpatia-2021 у п'ятницю вручили премію Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів». 

Про це Укрінформу повідомили організатори форуму.

"Лауреат цьогорічної премії Петро Рихло — професор кафедри зарубіжної літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, керівник Австрійської бібліотеки в Чернівцях, заслужений працівник освіти України. Автор монографій, укладач антологій німецькомовної літератури Буковини, численних публікацій українською, німецькою, польською та російською мовами в Україні та за кордоном. Лауреат літературних премій імені Дмитра Загула, Пауля Целана (Україна), Ґеорґа Дегіо, Райнера Кунце (Німеччина), ордену «Буковина», Хреста за заслуги Федеративної Республіки Німеччина, Австрійського Почесного Хреста за внесок у науку і мистецтво, Почесної відзнаки австрійської землі Каринтія та ін", - поінформували організатори Via Carpatia-2021.

Зазначається, що у перекладах лауреата вийшло майже 40 книг перекладів німецькомовних авторів українською мовою. Серед найвідоміших перекладів — книги Карла Еміля Францоза, Юри Зойфера, Ґеорґа Дроздовського, Рози Ауслендер, Манеса Шпербера, Зельми Меербаум-Айзінґер, Альфреда Ґонґа, Ґреґора фон Реццорі, Йосифа Бурґа, Агарона Аппельфельда, Залці Ландман, Райнера Кунце, Яна Ваґнера та ін. Перекладач та упорядник 10-томного українського зібрання поезій Пауля Целана.

У попередні роки лауреатами премії Станіслава Вінценза були публіцист, правозахисник Мирослав Маринович, поет Іван Малкович, дослідник і видавець Леонід Фінберг.

Як повідомляв Укрінформ, в Івано-Франківській області 25-27 червня проходить форум Via Carpatia-2021 «Капітал свободи: 30 років культурної незалежності», який проходить у с. Криворівня та смт Верховина.

Участь у Via Carpatia-2021 беруть українські та європейські інтелектуали, політики, громадські діячі та митці. Серед тем, що обговорюватимуться на форумі, - культура в контексті незалежності України, її становлення за останні 30 років, а також найновіша історична перспектива. Під час форуму відбудуться панельні дискусії на теми на перетині культури і політики.

Читайте також: На Вінниччині назвали переможців літературної премії для фантастів імені Федорова

Форум проходить за підтримки Українського культурного фонду та Українського інституту книги.

Щорічний міжнародний форум Центральної та Східної Європи Via Carpatia започаткований 2018 року. Форум складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина включає в себе конференцію «Коло Вінценза», де лідери думок, представники державної влади, органів місцевого самоврядування мають можливість обговорити проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші актуальні питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-