На Чернігівщині стартує міжнародний фестиваль «Кіносарай»

На Чернігівщині стартує міжнародний фестиваль «Кіносарай»

Укрінформ
Дев’ятий міжнародний фестиваль позитивного кіно "Кіносарай" на мистецькому хуторі Обирок на Чернігівщині розпочнеться у п’ятницю яскравим перформансом та фільмом "Толока" українського режисера Михайла Іллєнка.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила комунікаційна менеджерка мистецького заходу Анастасія Пугач.

"Передмовою до початку фестивалю стане перформанс у виконанні актриси Флори Боровик та музиканта Яни Шлябанської. Під час дійства буде використовуватись багато різнокольорової тканини, яка утворить спеціальний "червоний хідник" у силі хутору Обирок. Створити цю яскраву картинку виконавиць надихнули традиції кролевецького ткацтва, розповсюдженого на території Сумської та Чернігівської областей", - розповіла речниця.

За її словами, перформанс відбудеться сьогодні о 20.30, а опісля вже демонструватиметься перший фільм - "Толока" відомого українського кінорежисера Михайла Іллєнка. Ця робота є першою масштабною екранізацією балади Тараса Шевченка "У тієї Катерини хата на помості…".

Пугач зазначила, що право відкрити фестиваль "Толоці" надано не випадково, а тому, що 10 років тому саме в "Кіносараї" Обирка Іллєнко знайомив із першими напрацюваннями по цій стрічці. Отож, для хуторян вона є особливою.

Читайте також: У Трускавці відкрили кінофестиваль «Корона Карпат»

Уперше фестиваль триватиме три дні - з 25 по 28 червня. На ньому покажуть понад 100 фільмів із 50 країн світу. За словами організаторів, загалом на фест надійшло більш ніж 300 кінострічок.

Відібрані для показу поділені на 7 номінацій (міжнародні й українські короткометражні ігрові, документальні, анімаційні та фільми про сталий розвиток), у яких і визначатимуться переможці. Автори кращих стрічок отримають започатковану на фесті нагороду "Обороскар" - дерев’яну статуетку, виготовлену аргентинським скульптором Фабіаном Марковичем. Показ фільмів-переможців відбудеться у колишній гетьманській столиці Батурині.

Фестивальне кіно на Обирку демонструватимуться на двох майданчиках та вечірньому вуличному екрані. Причому на останньому транслюватиметься більша частина програми, що пов’язано з карантинними обмеженнями.

Пугач додала, що першого дня на фестиваль прибуло вже близько 200 людей. Очікується, що загалом їх буде не більше за 250.

У суботу на "Кіносараї" покази триватимуть вже цілий день, чергуючись із зустрічами з акторами та режисерами, а також іншими заходами насиченої фестивальної програми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-