Жадан виступив на «Книжковому арсеналі» зі «Співочими кажанами»

Жадан виступив на «Книжковому арсеналі» зі «Співочими кажанами»

Фото
Укрінформ
На «Книжковому арсеналі» відбулася перша подія спеціальної програми Сергія Жадана - концерт українсько-німецької дружби «Співочі кажани».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, крім Сергія Жадана, участь у програмі взяли його німецькі друзі Владімір Камінер та Юрій Гуржи.

Жадан повідомив, що презентація проєкту мала відбутися ще рік тому. «Ми готувалися. Ми репетирували, наскільки це можна було, дистанційно. У нас тоді не склалося, тому що було перенесено «Книжковий арсенал». І я страшенно тішуся, що і Юра, і Володя зараз таки приїхали. Ми спробуємо поговорити, показати, почитати, подискутувати про речі, в яких ми, в принципі, маємо ту саму точку зору, тому дискутувати, за великим рахунком, немає про що», - розповів письменник і музикант.

Він пояснив, що його із Юрою та Володею пов’язують давні творчі відносини. Зокрема, альбом «Пси» для гурту «Жадан і Собаки» написаний разом з Гуржи, пісню «Ребе feat» написав саме він.

Жадан і «Співочі кажани» на «Книжковому арсеналі» / Фото: Дмитро Стаховський, Укрінформ

«Наші гості мають проєкт, який називається «Камінер і антитіла», і це перший привід поспілкуватися і навіть виконати кілька композицій із цього проєкту. Він виник у співпраці Юри і Володі, вони давно виступають разом як діджеї, а ось минулого року на карантині записали альбом. Але в нас є друга причина – вона не менш важлива, тому що більше вписана в український контекст. Це перша книжка Камінера українською мовою. Книжка вийшла у видавництві «Комора» і називається «Втрачене літо. Дойчланд курить на балконі», - розповів Жадан.

Читайте також: Книжковий Арсенал цьогоріч пройде у гібридному форматі, анонсовані майже 300 подій

Друзі разом виконали кілька композицій, а потім поговорили про книжку.

«Ця книга – це щоденник людини, яка живе в Берліні й бачить навколо себе безліч цікавих, смішних і трагічних деталей. Але вся твоя творчість дуже щоденникова і персональна. Ти пишеш про те, що ти бачиш, і робиш це надзвичайно дотепно, надзвичайно смішно, але за цим сміхом проступають сльози… Ця книга стосується одного сезону – втраченого літа. Те літо минуло, зараз іде другий рік, але її дуже цікаво читати. Це та публіцистика, коли газетні новини стають літературою», - сказав Жадан, звертаючись до Камінера.

Своєю чергою автор розповів, що коли писав цю книжку, сам собі здавався Алісою в Країні чудес. Пандемія його заскочила в місті Баден-Баден, де він мав проводити дискотеку в казино. І вже відчувалося в повітрі, що вся Німеччина потрапить у локдаун. Всі заходи скасували, всі заклади закрили. Він не міг сісти в автобус, щоб поїхати на вокзал, бо виявилося, що він недостатньо продезинфікований. Пішки дійшовши до вокзалу, він побачив, що той порожній…

Читайте також: Книжку Жадана номінували на PEN America Literary Awards

«Так почалася моя подорож у пандемію. В цій книжці – саме оповідки пандемійного часу. Важливу роль відіграє моя мама, їй 90 в цьому році, а також мої діти. І повз всю книжку літає китайський кажан», - розповів Камінер.

Жадан повідомив, що гості будуть ще кілька днів на фестивалі і вже 24 червня, о 18:00 на «Книжковому арсеналі» відбудеться презентація книжки Владіміра Камінера «Втрачене літо. Дойчланд курить на балконі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-