У Києві письменники та діячі культури провели акцію «Підтримай українську книжку»

У Києві письменники та діячі культури провели акцію «Підтримай українську книжку»

Фото
Укрінформ
У Києві біля входу в Мистецький Арсенал відбулася акція «Підтримай українську книжку».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у акції взяли громадські активісти, письменники, видавці, діячі культури.

Серед них - поет і видавець Іван Малкович, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров,, письменниця Тамара Горіха Зерня, художник Ростислав Лужецький, письменник Андрій Кокотюха, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Головні вимоги активістів - потреба запровадити законодавчі стимули для зацікавлення у читанні, видавництві та розповсюдженні книжок українською мовою з метою посилити позиції українського книжкового ринку. Також, на їхню думку, важливо зупинити фінансування російських видань та збільшити переклади українською всієї літератури, що видається на території України.

На думку активістів, ситуація на українському книжковому ринку - критична і потребує рішучих дій з боку держави.

Крім цього, на сторінках великої книги учасники акції написали як держава має сприяти читанню, книговиданню і книгорозповсюдженню. Вони хочуть довести свої пропозиції до законопроєктів і домогтися, щоб парламент їх прийняв.

Учасники акції символічно понесуть українську книгу з пропозиціями до влади від стін Мистецького Арсеналу, де цього дня розпочне роботу Книжковий Арсенал, до Верховної Ради України.

Акція «Підтримай українську книжку» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Організатором акції є ініціатива «Українська книжкова революція», що з’явилась 1 червня 2021 року на однойменному форумі. До неї входять письменники, видавці, журналісти й громадські активісти.

Читайте також: 20 новинок до Книжкового Арсеналу: обираємо нон-фікшн

Як повідомлялося, X Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» стартує 23 червня в українській столиці.

Він триватиме до 27 червня в Мистецькому арсеналі, де впродовж п’яти днів презентуватимуть свою книжкову продукцію 145 видавництв і відбудеться майже 300 подій. Фестиваль пройде у гібридному форматі. Більшість подій завдяки трансляції на MEGOGO можна буде подивитись з будь-якого куточка світу і безкоштовно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-