«Дівчина, жінка, інакша», біографія Річарда Фейнмана та історія українського авангарду

«Дівчина, жінка, інакша», біографія Річарда Фейнмана та історія українського авангарду

Огляд
Укрінформ
Напередодні Книжкового Арсеналу – дайджести кращих книг від українських видавців

З 23 до 27 червня у Києві пройде Х Міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал. Про свої книжкові новинки Укрінформу розповіли у видавництві «Фабула».

«Дівчина, жінка, інакша» Бернардін Еварісто

Роман відомої британської письменниці Бернардін Еварісто являє собою 12 історій різних жінок, здебільшого чорношкірих англійок. Не поєднані загальним сюжетом, ці історії, як і життєві дороги героїнь, тонко й вигадливо переплетені. Режисерка і вчителька, банкірка і прибиральниця, фермерка і небінарна особа зі світу соцмедіа — всі вони прагнуть свого і сподіваються знайти відповіді на питання, хто вони і звідки, чого варті і куди йти далі. «Дівчина, жінка, інакша» звучить багатьма голосами, які зливаються в чудовий хор. І хор цей виконує гімн самому життю.

«Під вулканом» Малкольм Лаурі

Кожен із нас хоч раз у житті та й спостерігав цю сцену: брудна обшарпана людина непевним кроком виписує на вулиці зигзаги, безпричинно регоче й викрикує щось нерозбірливе, звертаючись до себе чи невидимого співрозмовника, Бога або Диявола. Ми відводимо очі й подумки обіцяємо собі, що ніколи не докотимося до подібного, наче це розхитане створіння планувало таке життя. Що стоїть за крахом звичайного п’яниці? Можливо, незвичайна філософія? Криза у найближчих стосунках? Відмінне світобачення, що робить існування в суспільстві нестерпним? Чи докори сумління за давню фатальну помилку? В автобіографічному романі британського класика Малкольма Лаурі розгортається трагедія одного життя, яке могло належати будь-кому з нас, переплітаючись із десятками доль,— на строкатому тлі екзотичної Мексики наприкінці 30-х років минулого століття.

«Рудий на узбіччі» Енн Тайлер

«Рудий на узбіччі» — найновіший роман Енн Тайлер, американської письменниці, чиї книги люблять і цінують мільйони читачів на всіх континентах. Його герой Міка Мортімер, сорокарічний холостяк, комп’ютерний експерт і за сумісництвом доглядач багатоквартирного будинку в Балтиморі, веде стабільне, розмірене, проте вельми обмежене життя. Але одного разу вся ця стабільність руйнується — і не тільки тому, що подруга Мікі вирішує покинути його, а й тому, що у дверей оселі героя немов із нізвідки виникає підліток, який стверджує, що він — його син... Глибока, інтимна, повна співчуття, тонкого знання таємниць людського серця і теплого гумору історія про те, що може статися, якщо пощастить побачити світ геть новим поглядом. А ще — про помилки сприйняття, другий шанс, що є в кожного, і незбагненну силі людських зв’язків. У 2020 році «Рудий на узбіччі» був номінований на здобуття Букерівської премії.

«Підземний світ» Дон Делілло

Останній великий американський роман ХХ століття, світовий бестселер і визнаний шедевр живого класика Дона Делілло. Своєрідний підсумок доби й авторська версія історії США 1950–1990-х років. На сторінках цього дійсно всеохопного епосу ви зустрінитеся з чорношкірою родиною Коттерів, менеджером на фірмі з утилізації сміття Ніком Шеєм, мисткинею Кларою Сакс, католицькою сестрою Едґар, графітистом Ісмаелєм Муньєсом («Місяшником»), стендап-коміком Ленні Брюсом, директором ФБР Дж. Едґаром Гувером та багатьма іншими. У кожного з них — свої проблеми та мрії. Їхні історії, вигадливо переплетені навколо мандрів бейсбольного м’яча, творять особливий світ, що функціонує за власними законами. Геніальний роман про сміття, ядерну зброю, спорт, мистецтво і політику.

«Телеграф-авеню» Майкл Шебон

Над «Брукленд Рекордз», магазином вінтажного вінілу на Теле­граф­авеню, яким володіють чорношкірий Арчі Столлінгз і єврей Нет Яффе, гуснуть хмари: неподалік заплановано будівництво величезного торговельного центру. Чоловіки хвилюються не тільки за свій бізнес — їхня дружба теж проходить випробування. Непростий період переживають і їхні дружини, самовіддані акушерки Ґвен і Авіва. Як грім з ясного неба з’являється Тіт, який стає кращим другом сина Нета, Джуліуса. До того ж Лютер, батько Арчі і колишній популярний актор, втрапляє у чергову халепу…

Усі ці колізії розгортаються на строкатому тлі із джазу, кіно 70­х, кунг­фу, яскравих емоцій і таємних історій, з додаванням знаних імен і фактурних персонажів.

Живий, добрий, атмосферний роман, який звучить, пульсує, виграє і зачаровує, як це завжди відбувається з творами Майкла Шебона.

«Престиж» Крістофер Пріст

В основі сюжету роману відомого британського письменника — історія протистояння двох талановитих ілюзіоністів початку ХХ століття. Пошук нових ефектних трюків, що перемішався з особистою ворожнечею, поступово переріс у справжню битву технологій, до якої залучили навіть геніального винахідника Ніколу Теслу. Невпинна гонитва призвела до трагедії. Свідками розв’язки стали прямі нащадки ілюзіоністів, що за століття прочитають щоденники магів. Захопливі описи трюків, гострота емоцій персонажів, фірмовий «холодок» високо оцінять прихильники жанру містичного трилера. Роман відзначено Всесвітньою премією фентезі (1996).

«Патерн» Володимир Єшкілєв

Дивлячись різноманітні розважальні шоу, ми здогадуємося: найцікавішого нам не показують, найцікавіше завжди за кадром. Роман Володимира Єшкілєва «Патерн» знайомить читача з лабіринтами шоу-бізнесу. Там не тільки готують спалахи нових «зірок». Там завзято ділять грошові потоки та воюють за рейтинги, готові на зйомки для закритих сайтів й навіть на вбивство. Читач «Патерна» крок за кроком наближається до верхівки піраміди. До босів «системи», які контролюють індустрію заборонених задоволень.

«Ніщо не істина: стисла історія людської дурості» Сергій Щербаков

Життя — це великий пазл. І якщо тулити деталі абияк — замість картини отримаємо кашу з картонних обрубків. Тож має сенс напружити сіру речовину й розкласти фрагменти по своїх місцях (призначених творцем, безумовно): спорт, подорожі, громадянський обов’язок, секс, бізнес, науковий підхід до вирішення задач... І щойно всі деталі опиняться там, де мають бути,— ми побачимо картину Едемського саду на землі. Ідеальне життя детектед! Так от... «Ніщо не істина» — це удар напалмом по вашій коробці з пазлом. Конкретна, логічна й до біса весела відповідь, чому збирання ідеальних картинок – дурня собача. Таке собі щеплення реалізму, після якого ваше мислення стане важче, а життя легше. Приємного виходу з Матриці. І так... Хай яких висновків ви дійдете після читання цієї книжки – не довіряйте їм.

«Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам’ять, за яку варто боротися» Мирослав Шкандрій

Чимало митців, які вважали себе українцями, народились і працювали на території України, нині відомі у світі як представники російської чи європейської культури. Цією книжкою Мирослав Шкандрій повертає українським авангардистам українське обличчя, викрадене колоніальним минулим. Тут Україна постає мультинаціональною країною з багатою культурою, яка надихала сміливі мистецькі порухи. Автор прискіпливо досліджує життя і творчість митців 20–30-х років ХХ століття, зокрема Давида Бурлюка, Казимира Малевича, Івана Кавалерідзе, Дзиґи Вертова, Вадима Меллера, Михайла Бойчука.

«Чи сняться зомбі воскреслі вівці? Нейронауковий погляд на мозок зомбі»

Войтек Бредлі , Тімоті Верстінен

Як функціонує мозок під час сну та неспання? Які нейронні системи контролюють рух? Якою є природа чуттєвого сприйняття? Пролити світло на основні питання нейронауки нам допоможе дует відомих американських неврологів. Але дізнаєтеся ви про це в дуже незвичний спосіб - за допомогою зомбі. Кожен розділ спирається на популярну зомбі-культуру та визначає характерну поведінку зомбі, яку можна пояснити за допомогою нейроанатомії, нейрофізіології та взаємовідносин мозку та поведінки.

«Геній. Річард Фейнман: життя та наука» Джеймс Глік

«Геній» Джеймса Гліка — шедевр наукової біографії, справжнє джерело ­натхнення для всіх, хто прагне до самореалізації. Автору вдалося досягти практично ідеального балансу між приватним життям героя та його діяльністю у сфері теоретичної фізики, причому й те, й інше написано жваво, яскраво, часом іронічно, але завжди глибоко й точно. Перед читачем постає неймовірно привабливий портрет одного з найбільш незвичайних і талановитих науковців XX століття, чиє життя скидається на захоплюючу наукову пригоду, мета якої — пізнання таємниць матерії і парадоксів внутрішнього світу геніально обдарованої особистості. Ця книжка заслужено принесла автору почесне місце у фіналі Національної книжкової премії США і номінацію на престижну Пулітцерівську премію.

За матеріалами видавництва «Фабула»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-