17 червня: народний календар і астровісник

17 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Митрофана Гнойовика, Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою, а ще довідаємось, як веселка погоду передбачає

За церковним календарем сьогодні вшановують святителя Митрофана. У 325 році на I Вселенському соборі його обрали Патріархом. Таким чином, святитель став першим Патріархом Константинопольським.

У народі цей день отримав назву Митрофана Гнойовика. У цей день селяни удобрювали землю і просили у неба дощів. За прикметами, якщо сьогодні вітер північний, то це до негоди. Якщо на Митрофана дощ почався - на два-три дні розтягнеться. А коли веселка зі східного боку - на гарну погоду, а коли із західного - до дощу.

А ще не можна сваритися - сварка надовго затягнеться. Брехати також не варто, бо боком брехня вийде.

Всесвітній день боротьби з опустеленням і засухою відзначається за рішенням ООН з 1995 року. Державам було запропоновано присвячувати Всесвітній день поширенню інформації про цю проблему, сприянню міжнародній співпраці в цій царині. Адже опустелювання - це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам існування понад 1 мільярда людей на планеті. Щороку опустелювання і посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму у 42 мільярди доларів  США.

На сьогодні понад 70 відсотків природних екосистем було змінено людиною до стану, що далекий від природного. На думку експертів, до 2050 року цей показник може сягнути 90 відсотків. Не дамо собі ради - земля перетвориться на безлюдну пустелю.

Іменини сьогодні мають: Валерій, Митрофан, Микола, Олександр, Леонтій, Марія, Марфа.

8-й місячний день. Місяць у знаку Діва. Час сприятливий для зосередженої роботи, яка вимагає серйозного підходу. Усі фінансової справи будуть успішними й принесуть відповідну грошову винагороду. Водночас складний день для спілкування з колегами. Попередні започатковані й незавершені справи стають актуальними, забираючи багато сил і часу.

Успішними ж будуть подорожі за кордон та мандрівки рідним краєм. Втім вони потребують ретельної підготовки.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: +5,3°; а найтеплішим у 1924-му: +34,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-