Перший в Україні фестиваль монументального мистецтва стартував у Чернігові

Перший в Україні фестиваль монументального мистецтва стартував у Чернігові

Фото
Укрінформ
У Чернігові 14 травня відкрився перший в Україні триденний фестиваль монументального мистецтва "Перезавантаження".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цим фестивалем ми хочемо показати, що монументальне мистецтво не залишилось у минулому, що це мистецтво - сучасне і дуже цікаве для продовження. Зараз дуже слушний час звернути на нього увагу й навчитися працювати в цьому напрямку", - прокоментувала захід одна з його організаторів, чернігівська художниця Олена Загребіна.

У Чернігові відкрився фестиваль монументального мистецтва "Перезавантаження" / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

За її словами, організовуючи фестиваль, небайдужі митці й активісти ставили за мету зняти тавро "застарілої радянщини" з чернігівського монументального живопису та презентувати його як невід’ємну сучасну й органічну частину культурної спадщини України.

Читайте також: У Києві знайшли приміщення для музею Івана Марчука

Загребіна додала, що програма фесту складається з наукової частини і розважальної. Лекції та дискусії відбуватимуться в першій половині дня, а концерти, кінопокази, презентації, майстер-класи - в другій. На майстер-класах дорослі й діти зможуть долучитися до створення монументальних об’єктів.

У розмові з журналістами Загребіна висловила сподівання, що фестиваль, присвячений дослідженню монументального мистецтва, надихне митців інших українських міст, і ідея його проведення матиме продовження.

З роботами та об’єктами монументального мистецтва Чернігова відвідувачів фестивалю знайомить велика виставка, розгорнута в кількох залах Чернігівського художнього музею ім. Г. Галагана. Вона презентує творчість відомих художників-монументалістів як ХХ сторіччя, так і сучасних. На виставці можна побачити вітражі Тетяни Федоритенко, панно Ганни Севрук, ескізи Іллі Толкачова, Євгена Кріпа та Євгена Павлова, роботи Івана-Валентина Задорожного, Олександра Саєнка, інших митців.

Читайте також: У Києві відкрили виставку переможців міжнародного фестивалю Малюй.UA

Головними фестивальними локаціями, окрім художнього музею, будуть також літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського, музей сучасного мистецтва "Пласт-Арт" та Чернігівська дитяча художня школа.

Монументальний живопис - це живопис великих розмірів, виконаний на стіні або фасаді будівлі. Це може бути мозаїчне панно, мурал, фреска, вітраж тощо. У Чернігові ще з радянських часів на зовнішніх та внутрішніх поверхнях будівель залишилось чимало таких творів. Організатори "Перезавантаження" зазначають, що їх нерідко сприймають як символи радянської ідеології, занижують їхню культурну цінність, а інколи й демонтують.

Читайте також: У Вінниці проведуть «середньовічний» фестиваль ремесел «Дунстан»

Відомо, що в останні роки у Чернігові кілька великих радянських мозаїк, які планувалося знищити під час реконструкцій будівель, стараннями небайдужих активістів були зняті та передані на зберігання до чернігівського художнього музею ім. Г. Галагана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-