25 квітня: народний календар і астровісник

25 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вербна неділя, або Вхід Господній в Єрусалим, та Міжнародний день ДНК

Назва Вербна неділя походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, з якими зустрічали Ісуса в Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, зазвичай, пальм. В Україні, де таких дерев немає і де перша розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею. Але справжня його назва - Вхід Господній до Єрусалима.

У євреїв був звичай: царі і переможці в’їжджали до Єрусалима на конях або ослах, і народ урочистими вигуками, з пальмовими гілками в руках зустрічав їх.

Христос саме таким урочистим чином на віслюкові в’їжджав в Єрусалим, але не як цар земний або переможець у війні, а як переможець гріха і смерті. Це царське прославляння Христа перед його смертю Церква згадує для свідчення, що страждання Спасителя були добровільними.

Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот», присвячена відкриттю подвійної спіралі ДНК.

У навчальних аудиторіях медичних вузів багатьох країн світу у цей день проводяться семінари і читаються тематичні лекції для студентів, аспірантів і лікарів, присвячені тому, наскільки важливі для людства сучасні досягнення медичної генетики. Цей День - унікальна можливість для генетиків та лікарів різних спеціальностей, пов’язаних з наданням допомоги хворим зі спадковою патологією, обговорити свої дослідження.

Іменинники цього дня - Василь, Давид, Іван, Ісаак, Ярослав, Марк.

14-15-й місячний день. Місяць у знаку Терези. Можна зав'язувати нові знайомства, приймати гостей, спілкуватися з партнерами по шлюбу і бізнесу. У цей час найкраще піде робота, пов'язана з унормуванням навколишнього простору, з громадськими та партнерськими відносинами.

Хороший період для художників, мистецтвознавців, а також юристів, соціологів, психологів-консультантів. Прийняття важливих рішень все ж краще перенести на інший час.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1988 році: - 1,5; а найтеплішим у 1943 му  + 27,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-