26 квітня: народний календар і астровісник

26 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фомаїди-медунки; завершуємо всі справи і шукаємо квітку медунку

Сьогодні Церква згадує Фомаїду Єгипетську – одну з перших відомих нам жертв сексуального насильства в сім’ї. Народилася Фомаїда в благочестивій християнській родині. В 15 років вийшла заміж. Спочатку все було чудово: коханий чоловік-рибалка, щасливий шлюб, але на біду в невістку до нестями закохався свекор і почав її домагатися. Одного разу, відправивши сина в море, він намагався зґвалтувати Фомаїду, але, наразившись на опір, схопив меча й убив невістку. Чоловіка невдовзі стратили, а святу мученицю поховали біля стіни місцевого монастиря. Їй і дотепер моляться ченці від блудної пристрасті.

У народі цей день називали Фомаїдою-медункою. О цій порі особливо рясно зацвітала в наших лісах непримітна, але дивовижно красива квітка – медунка. На одній стеблинці деякі квітки у неї темно-рожеві, інші – волошково-сині. Якщо придивитись уважно, неважко помітити, що рожевий колір мають бутони і молоді квітки, а синій – більш старі, що відцвітають. До того ж медунка – один із кращих ранніх медоносів. Цього дня жінки ходили до лісу й збирали квіти та листя медунки, яке використовували для заварювання цілющих чаїв – вони були просто незамінним засобом при астмі та різного виду бронхітах. Молоді дівчата по медунку не ходили. До лісу йшли тільки найстарші жінки.

Іменинники цього дня - Артем, Георгій, Дмитро, Марфа, Євген.

15-16-й місячний день. Місяць у знаку Терези. Слушна нагода для відпочинку після напруженої роботи. Краще за все не починати чогось нового і глобального, а швидко завершити раніше почате і сплановане.

Непоганий і досить плідний період для ділового співробітництва, заснованого на взаєморозумінні і відсутності будь-яких розбіжностей. Негативним моментом є певні складності у прийнятті рішень. Можна довгий час усе зважувати, але так і не дійти остаточної думки. Тому прийняття відповідальних рішень краще перенести на інший, більш сприятливий для цього час.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1948 році: –2,8°; а найтеплішим у 1926-му +26,3°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-