В Україні започаткували ще один мистецький фестиваль, який пройде у Чернігові

В Україні започаткували ще один мистецький фестиваль, який пройде у Чернігові

Фото
Укрінформ
У Чернігові з 14 по 16 травня відбудеться перший в Україні фестиваль монументального мистецтва "Перезавантаження".

Про це повідомляється на сайті обласного департаменту культури "Чернігівщина туристична", передає Укрінформ.

"Фестиваль - унікальна можливість зняти тавро "застарілої радянщини" з чернігівського монументального живопису та презентувати його як невід’ємну сучасну й органічну частину культурної спадщини України", - зазначається в анонсі.

На фестивалі глядачі познайомляться з монументальною спадщиною Чернігова, дізнаються про її цінність. Планується проведення виставок і презентацій робіт митців, майстер-класів, тематичних дискусій та лекцій, кінопокази тощо.

Головними фестивальними локаціями стануть Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана, літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського, музей сучасного мистецтва "Пласт-Арт" та Чернігівська дитяча художня школа.

Монументальний живопис - це живопис великих розмірів, виконаний на стіні або фасаді будівлі. Це може бути мозаїчне панно, мурал, фреска, вітраж тощо. У Чернігові ще з радянських часів на зовнішніх та внутрішніх поверхнях будівель залишилось чимало таких творів. Організатори фестивалю зазначають, що їх нерідко сприймають як символи радянської ідеології, занижують їхню культурну цінність, а інколи й демонтують.

Читайте також: «Український Фаберже» з Волині встановив два світові рекорди

Як повідомляє кореспондент агентства, в останні роки кілька великих радянських мозаїк, які планувалося знищити під час реконструкцій будівель, стараннями небайдужих активістів були зняті та передані на зберігання до чернігівського художнього музею.

Фото: chernihivregion.travel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-