У МКІП розповіли, як Росія нищить українські культурні цінності

У МКІП розповіли, як Росія нищить українські культурні цінності

Укрінформ
Україна виступає проти незаконної передачі права власності на артефакти української виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» Російській Федерації.

Як передає Укрінформ, про це заявила заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко під час виступу на засіданні Апеляційного суду в Амстердамі у справі про приналежність колекції «скіфського золота», повідомляє пресслужба МКІП.

«Україна виступає проти незаконної передачі права власності на артефакти української виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Російської Федерації, російським установам, прихованим під назвою «кримських музеїв», які існують лише в рамках судових справ. В умовах окупації що є так званими «кримськими музеями»? Абсолютно очевидно і зрозуміло, що українських музеїв на Кримському півострові не існує, вони захоплюються та грабуються окупаційною владою», - сказала Фоменко.

Вона додала, що російські установи, які називають себе «музеями», насправді є злодіями. Відомі численні факти незаконного вивезення українських культурних цінностей з території Криму.

«Наприклад, вивезено безцінні шедеври Івана Айвазовського. Нам відомо про факти пошкодження, знищення об’єктів культурної спадщини, факти незаконних археологічних розкопок та присвоєння знайдених цінностей. Це стосується пам’ятки світової спадщини ЮНЕСКО стародавнього міста Херсонес Таврійський, його хори страждають від непрофесійного управління та проведення незаконних реконструкцій. Ханський палац у Бахчисараї, який внесено Україною до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури – майже знищено», - сказала Фоменко.

Вона підкреслила, що немає необхідності повторювати довгий перелік міжнародних законодавчих актів, включаючи конвенції ЮНЕСКО та Ради Європи, які були нахабно зневажені та порушені РФ в Криму.

За словами заступника міністра, окупаційна влада розглядає Кримський півострів як базу військових операцій для подальшої військової ескалації в Європі та в усьому світі. «Зараз Крим – це місце, де культурні цінності не охороняються та не зберігаються для майбутніх поколінь. Ухвалення рішення про направлення артефактів, що належать українському народові, з української виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Криму зараз, коли він знаходиться під контролем Російської Федерації, незаконне і призведе до втрати культурної спадщини України та стане визнанням спроби анексії Криму та міста Севастополя», – додала Фоменко.

Читайте також: Україна має сильні аргументи на апеляції щодо «скіфського золота» – Мін'юст

Як повідомляв Укрінформ, 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

За інформацією Мін'юсту, головуючий суддя Апеляційного суду Амстердама протягом кількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК «ЮКОС2», тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації у справі на користь «Промнефтьстроя». При цьому представництво інтересів «Промнефтьстроя» він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв у справі щодо «скіфського золота».

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

«Скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Фото: Софія Шовікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-