На ВДНГ покажуть виставку, де можна буде віртуально потрапити до Чорнобиля

На ВДНГ покажуть виставку, де можна буде віртуально потрапити до Чорнобиля

Укрінформ
До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи у павільйоні ВДНГ відкриють виставку «Чорнобиль. Подорож». 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП.

"Мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож» складається із 7 смислових блоків — від світового контексту карколомного 1986 року до розповіді про саму аварію, від історій людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986-го, до діалогу щодо подальшої долі Чорнобиля, його майбутнього", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Чорнобильські землі: чи є альтернатива поверненню до сільського господарства?

Зазначається, що відвідувачі зможуть побачити у павільйоні ВДНГ №1 архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців, а також знаменитої української художниці Марії Примаченко, що присвячені Чорнобилю. Гості виставки зможуть віртуально потрапити до Чорнобиля й дослідити його завдяки сучасним VR-технологіям, подивитися, як четвертий енергоблок накривали «Новим сучасним конфайнментом», і як життя поступово, крок за кроком повертається до зони відчуження. Завершує проєкт відео зіркової групи Pink Floyd Marooned, зняте в Прип’яті.

На виставці можна буде дізнатися історії очевидців аварії та людей, чиї долі нерозривно з нею пов’язані, а також записати свої спогади, думки та переживання у відео- або аудіоформаті. Після завершення проєкту його контент буде викладено на цифрову платформу, яка продовжить збирати пам’ять та рефлексії про чорнобильську аварію.

«Спільно з командою мистецьких кураторів художників, письменників, філософів та істориків розробляється план розвитку Зони відчуження. Ми хочемо зберегти та захистити деякі будівлі, школи, лікарні та інші історичні пам’ятки, яким загрожує занепад. Бо питання Чорнобилю – це питання збереження і захисту нашої спадщини. Для консервації Чорнобилю, ми рухаємося до внесення Зони до об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Також важливим є сприйняття Чорнобилю. Адже він – частина так званого відповідального туризму. І цей вид туризму не має нічого спільного з туризмом для розваг. Це місце пам’яті, де мандрівники можуть отримати багато нової інформації про те, що сталося 1986 року», – сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: Радіолокаційну станцію «Дуга» у Чорнобилі внесли до держреєстру пам’яток

Як повідомляється, 26 квітня відбудеться попереднє відкриття виставки для генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, президента та преси.

Для відвідувачів виставка «Чорнобиль. Подорож» буде відкрита після скасування жорсткого карантину. Вхід на виставку безкоштовний з дотриманням усіх заходів безпеки, рекомендованих МОЗ.

Проєкт створений з ініціативи Офісу Президента Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України разом із ДАЗВ за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Концепцію та реалізацію проєкту довірили агенції Gres Todorchuk, куратором став Павло Гудімов, архітектором - Слава Балбек, науковим керівником - Олег Насвіт.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики готує заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, що сталася 26 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-