«Земля блакитна, ніби апельсин» отримала приз на кінофестивалі в Сіетлі

«Земля блакитна, ніби апельсин» отримала приз на кінофестивалі в Сіетлі

Укрінформ
Стрічка Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» здобула Гран-Прі журі в категорії документального кіно 47-го Міжнародного кінофестивалю в Сіетлі (SIFF). 

Про це повідомляє Українська кіноакадемія у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Цього року на фестивалі, який відбувся 8 - 18 квітня, було представлено 92 повнометражних та 126 короткометражних робіт з 6 країн світу. І Україна - серед переможців!» - повідомили в кіноакадемії, привітавши команду фільму з черговою нагородою.

Перелік усіх лауреатів тут.

Повнометражний дебют Ірини Цілик розповідає про сім’ю, яка живе в червоній зоні Донбасу. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Але, попри всі труднощі, ця родина є дуже дружньою і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Читайте також: Документальний фільм «Жива ватра» можна подивитися онлайн

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня ц.р. стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» отримала американську премію Cinema Eye Honors 2021 у категорії Spotlight Award. Премія заснована у США для визнання та вшанування зразкової майстерності та інновацій у документальному кіно.

Світова прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі «Санденс», де картину було відзначено премією за найкращу режисуру в категорії світового документального кіно. З того часу фільм отримав уже понад два десятки нагород на міжнародних кінофестивалях. Також картина увійшла до списку повнометражних фільмів, що були допущені до розгляду на 93-й "Оскар".

Читайте також: Українські фільми знову не потрапили в шортлист «Оскара»

Фільм створено українською продакшн-компанією «Альбатрос Коммунікос«» (продюсерка Анна Капустіна) та литовською продакшн-компанією «Мунмейкерс» (продюсерка Гєдре Жицкіте) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського фільмоцентру та IDFA Bertha Fund (Нідерланди).

Читайте також: Фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» увійшов до програми фестивалю документалістики в Гельсінкі

Кінопроєкт повнометражного документального фільму «Земля блакитна, ніби апельсин» (робоча назва - «Жовтий автобус») став одним з переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Загальна вартість виробництва фільму склала 5 млн 652 тис. грн, сума державної фінансової підтримки – 2 млн 728 тис. грн.

Фільмування стрічки відбувалося у 2017-2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області та в Києві.

Фото: Держкіно

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-