20 квітня: народний календар і астровісник

20 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні у світі відзначають День вдячності волонтерам, а віряни вшановують пам'ять мученика диякона Руфіна та мучениці Килини Молодшої

Щорічно 20 квітня людство висловлює вдячність усім, хто знайшов у собі силу, відвагу та доброту здійснювати добрі справи, не вимагаючи нічого натомість.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. В Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабміну.

Утім, як всенародний рух патріотів українське волонтерство зародився з Майдану. Тільки всеукраїнські волонтерські організації обраховуються сьогодні десятками, а волонтерів - сотні і тисячі.

Нині волонтери - це мобільна резервна армія України. У ній є свої постачальники, медичні підрозділи, авторемонтні майстерні, фінансисти, медичний транспорт, служба тилу (яка виробляє необхідні для армії речі і продукти). Завдяки їх нелегкій праці безліч людей отримують необхідну допомогу. Волонтери допомагають дітям і дорослим, піклуються про здоров'я людей і довкілля. Нерідко волонтерам доводиться навіть ризикувати власним життям заради порятунку інших.

За релігійним же календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять мученика Руфіна диякона, мучениці Килини Молодшої й з ними 200 воїнів, які постраждали за віру близько 310 року при імператорі Максиміані. Коли святого диякона Руфіна за сповідання християнської віри посадили у цюпу, діва Килина дбала про нього і за це була взята під варту. Перебуваючи у в'язниці, своїми чудесами вони навернули до християнства 200 воїнів, і разом з ними були страчені мечем. У народному календарі ця дата отримала назви: Килина, Килинин день.

Іменини відзначають: Килина, Данило, Георгій, Юрій, Петро, Прокіп.

9-10-й місячний день. Місяць у знаку Лев. Хороший день для розвитку партнерських відносин, зміцнення зв'язків і контактів. Продуктивними виявляться поїздки, переговори.

Добре починати нову справу, укладати угоди, закладати перший камінь у будівництво.

За народними прикметами, якщо дощ на Килину – хороша буде калина. Мороз і сонце – до врожаю хлібів і гречки.

Не можна у цей день визирати з вікна, бо накличеш біду. Не варто сьогодні брати гроші у борг. Не можна погано думати про рідних і бажати комусь зла.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1979 році: - 1,8°; а найтеплішим у 1943-му  + 28,5°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-