Що почитати під час локдауну: новодруки весни 2021

Що почитати під час локдауну: новодруки весни 2021

Огляд
Укрінформ
Зібрали для Вас 18 нових книжок від українських видавництв.

«Смерть лева Сесіла мала сенс» Олени Стяжкіної

Роман Олени Стяжкіної про нашу війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986-му році. Магія фотографії та запозичених імен перетворює незнайомців на гілки генеалогічного дерева — і вони врешті стають родиною, головна в якій — маленька дівчинка. У книжці безліч переходів — стоматолог стає воєнним хірургом, цап — сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби... В українському Донбасі. На початку ХХІ століття. Проте час у книжці — доволі умовна величина.

Це перший роман авторки українською мовою — втім, не повністю: за задумом, українська тут — чи не найголовніша точка переходу, в якій свідоме прощання з російською означає для героїв та негероїв можливість бути собою.

«Перше слідство імператриці» Наталки Сняданко 

Рідкісну скрипку, на якій грав ще Моцарт, зазвичай за кордон не вивозять. Виняток було зроблено для фестивалю у Львові, але ніхто навіть не припускав, що це стане важливою ланкою у цілому ланцюжку моторошних подій. Несподівано для всіх і самої себе легендарна австрійська імператриця Сіссі успішно розслідує не лише таємничий замах на власного чоловіка, а і цілий ряд інших загадок.

Новий роман Наталки Сняданко за документальними матеріалами життя і пригод імператорської родини занурює читача в карколомну детективну історію з політичним підтекстом. Додаткової інтриги цій історії надає двоплановість сюжетної розповіді, завдяки якій події середини ХІХ століття несподівано гостро відлунюють у Львові початку третього тисячоліття.

«Орден мовчальниць» Катерини Калитко

Портрет української жінки частіше визначає те, про що вона мовчить, ніж те, про що говорить. Та без досвіду цього мовчання не було би голосу, що звучить у цій збірці. Голосу, що обстоює право щиро мовити про гостре горе, поколіннєві травми, стереотипи та архетипи, корені в пекучому ґрунті, відвагу любові й розчарування порожнечею поза масками. Не ззираючись на закиди в надмірній відвертості чи колючості, в надриві й темноті. Бо тільки так і залишаються собою – але й втілюють досвід сотень досі безмовних сестер.

«Фаріде» Ірен Роздобудько

Той, хто врятував одне людське життя, — врятував цілий світ.

Про це не знає дівчинка, що живе в маленькому кримському Селищі. Проте під час Другої світової війни вона рятує єврейських дітей від неминучої смерті.

А на цілу епоху пізніше її, вже стару жінку, розшукали 80 врятованих нею дорослих людей.

І вона стала праведницею світу — забутою, закатованою як нацистами, так і радянським режимом. Це — факт.

Все інше — апокриф, вигадка автора. Узагальнена і суб’єктивна. Як узагальненими і дещо фантасмагоричними є і Селище, і всі його мешканці, переплетені між собою, мов виноградні лози.

Автор не претендує на лаври історика. Лише — на найменший «язичок» найменшого дзвоника, який бринить серед ночі голосами тисяч вигнанців: «я-по-вер-нусь-я-по-вер-нусь…» — і нагадує, що наш ДІМ завжди з нами. З нього може вигнати ворог, але ніхто не може його відняти.

Якщо ти віриш у повернення!

«І будуть люди» Анатолія Дімарова

Пророчі слова великого Тараса, що «на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі» стали непохитним переконанням і Анатолія Дімарова: останній рядок цього твердження він узяв за назву одного з кращих своїх творінь. Хоч у ньому йдеться про найтрагічніші сторінки життя українського селянства періоду колективізації-Голодомору, хоч до нашої Незалежності ще залишалися довгі десятиліття. Річ у тім, що беручись за написання  роману, а це початок 1960-х, письменник уже позбувся облуди радянщини. Зате вона цупко трималася за свої наративи — третину твору цензура скоротила. Нині ця правдива історія започаткувала нову сторінку у своєму життєписі: видавництво «Фоліо» перевидає її без купюр, а недавня 12-серійна екранізація роману здобула визнання як перша в країні історична родинна сага.

«Чорний хліб» Олександр Сидоренко

Це історія маленької жінки, якій довелося розбиратися з викликами долі по-чоловічому. Її єдиного сина, Омрина, вбили одноплемінники, свої. Поки він тонув, вони забивали його баграми, бо забирати в морських духів їхню здобич — погана прикмета. Але ще гірше — забрати в матері її дитину. Тому слід поквитатися з винними. З тими, хто правив те жорстоке дійство, і з тими, хто мовчки спостерігав. Поквитатися так, як заведено в її народу, коли за певних обставин люди — це неначе ще одна здобич. Свої чи чужі — однаково. Для когось це називатиметься помстою. Для неї — справедливістю.

Це історія, що починається в пізні радянські часи на холодному північному березі, де простіше зустріти вовка, аніж людину, а закінчується через багато років на півдні України.

Це історія Лилєкей.

«Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки» Cелії Різ

Історія про відвагу, зраду і жіночу дружбу. Щойно закінчилась Друга світова війна. Едіт Ґрем працює вчителькою німецької мови, але прагне пригод. У цей час  уряд Великобританії створює Комісію з контролю, яка наймає британців на роботу в Німеччині для відбудови зруйнованої нації і викриття злочинів війни. Шкільна вчителька зголошується на заклик.

Після співбесід з Едіт, в Комісії вирішують, що вона ідеальна кандидатка для того, щоб працювати на іншому рівні: вона самотня, має непримітну зовнішність і знає німецьку. Є ще один момент, Едіт знає одного із найбільш розшукуваних військових злочинців – графа Курта фон Стабенова, який кілька років тому мандрував з нею Англією. Едіт вирушає до Німеччини, де допомагає відновлювати початкові школи і стає шпигункою. Для прикриття і передачі секретної інформації вона використовує колонки у кулінарних журналах, які веде від імені відомої авторки кулінарних книг Стелли Снеллінг. І що далі вона у цій справі, то більше цікавих деталей відкривається: не все насправді так, як її переконували, зокрема щодо графа Стабенова. 

«Чому не Еванс?» Аґати Крісті

Небезпека може вигулькнути майже будь-де. Навіть на полі для гольфу. Боббі Джонс саме грав у цю гру зі своїм знайомим, доктором Томасом. І, як це іноді буває, м’ячик стрімко вилетів за межі поля. Шукаючи його, Боббі натрапляє на тяжко пораненого чоловіка. Але врятувати бідолаху не вдається. За мить до смерті незнайомець промовляє дивну фразу: «Чому не Еванс?» У кишені загиблого Боббі знаходить світлину жінки. Хто вона, ким був померлий і де шукати таємничу людину на ім’я Еванс, що, можливо, знає відповіді на всі інші запитання?

«Тисячоликий герой» Джозефа Кемпбелла

«Тисячоликий герой» славетного американського історика, письменника і мислителя Джозефа Кемпбелла – фундаментальне дослідження міфології людства, що переконливо доводить: всі міфи світу побудовані за однією і тією ж матрицею, яку автор називає «мономіфом». Котигорошко, Прометей, Іванко Дурник, Еней чи Фродо – всі ці персонажі вирушають у власну героїчну подорож, етапи якої розгортаються за спільною для всіх схемою: герой мандрує у світ Невідомого, проходить крізь нелюдські випробування, звершує подвиги, за що отримує дар, здобуває скарб і повертається у славі. Ми захоплюємось міфічними книжковими чи кіногероями, але часто не бачимо нічого геройського в собі, не сприймаємо власне життя як героїчну пригоду. А дарма. Бо насправді кожен із нас – герой власного міфу, що вирушає в особисту героїчну подорож і, як Котигорошко чи Фродо, має здолати власного дракона і стати кращою версією себе. Кемпбелл закликає нас ставати героями власного життя, і ця книга – дороговказ на шляху до цієї мети.

«Тисячоликий герой» став джерелом натхнення для багатьох відомих вчених і митців, зокрема для Джорджа Лукаса, творця кіноепопеї «Зоряні війни».

«Жінки душі моєї» Ісабель Альєнде 

Ісабель Альєнде поринає у спогади і пропонує нам зворушливу книжку про її ставлення до фемінізму і того факту, що вона є жінкою. «Кожен прожитий рік і кожна зморшка розповідають мою історію», – велика чилійська письменниця запрошує нас супроводити її у хвилюючій мандрівці, в якій переглядає свою життєтворчість. Розповідає про дуже важливих у її житті жінок: рідних Панчіту, Паулу, літагента Кармен Бальсельс, за якими тужить; видатних письменниць, бунтарок у мистецтві, зокрема Вірджинію Вулф, Маргарет Етвуд та Ів Енслер; а ще безіменних жінок, які пережили насильство, однак, сповнені гідності і відваги, підводяться і йдуть уперед.   Усіх тих, хто незмінно супроводжував її по життю та її надихають: жінки її душі. Вона міркує про рух #MeToo, про нещодавні соціальні заворушення в її рідній країні і про тривожну ситуацію, в якій усі ми живемо з приходом пандемії. І все це – не втрачаючи тієї характерної для неї пристрасті до життя і наполягаючи, що попри вік завжди є час для любові. Хай та що, доросле життя треба проживати, відчувати і насолоджуватися ним на повну силу.

«Симон» Наріне Абґарян

Ситуація трагікомічна: на похорон до старого муляра Симона сходяться чотири жінки, чотири його великі кохання. А біля труни вже сидить законна дружина, наміряючись побиватися як порядна вдова…

Ось так із першої сторінки до останньої переплітаються сміх і горе, вірність і зрада, холод і тепло в історіях звичайних жителів вірменського містечка Берд. Проте крізь усю оповідь лейтмотивом проходить щось вище, що, ніби море, піднімається хвилею й затоплює серця.

Неймовірна за силою хроніка переплетених доль, кожне слово якої сповнене любові до людей, від визнаної майстрині художнього слова, авторки знаменитої «Манюні» Наріне Абґарян — те, що залишається в серці назавжди.

«Симон» (2020) – найновіший роман Наріне Абґарян. Частину авторського гонорару за книжку письменниця перерахувала на допомогу постраждалим співвітчизникам. 

«Біґ-Сур» Джека Керуака

Написаний у характерному стилі «спонтанної прози», роман «Біґ-Сур» (1962) багато критиків називають пізнім шедевром Джека Керуака (1922—1969). Намагаючись дати раду наслідкам неочікуваної слави, що прийшла після публікації роману «В дорозі», та надмірному вживанню алкоголю, альтер-еґо автора на ім’я Джек Дулуз поселяється у самотній хатині в каньйоні Ретон у Біґ-Сурі, де він сподівається віднайти душевний спокій і звільнити свою свідомість від дедалі інтенсивнішого божевілля. Однак чи вдасться йому це, адже спокуси «життя-в-дорозі» завжди поруч, а до Сан-Франциско з його богемним літературним середовищем і шаленими пиятиками рукою подати. Роман «Біґ-Сур» — це один із найбільш стилістично зрілих та ретроспективних текстів Керуака, який є заразом колективним портретом цілого покоління в американській культурі другої половини ХХ століття, покоління, яке з волі самого Керуака отримало сьогодні вже культову назву «бітники».

«Моя блискуча кар'єра» Майлз Франклін

«Моя Блискуча Кар’єра» — дебютний роман австралійської письменниці та феміністки Майлз Франклін. Його головна героїня, Сибілла Мелвін, зовсім не хоче жити за жорстокими класовими законами австралійського суспільства кінця ХІХ ст, проте стикається з необхідністю жертвувати власними мріями заради благополуччя родини. Вона важко працює і щодня страждає від наслідків алкоголізму батька та суворих умов життя в австралійському буші. Шлюб із молодим та перспективним фермером Гарольдом Бічамом може вирішити усі її проблеми — проте чи зможе Сибілла пожертвувати власними переконаннями і незалежністю та жити, як всі? Як продовжиться її «блискуча» кар’єра?

Роман Майлз Франклін — прекрасний зразок класичної прози, проте книга підіймає питання, актуальні й донині: вузькі соціальні рамки, стереотипи, обов’язок та бажання, а також конфлікт можливостей, амбіцій і соціального середовища. Неймовірні описи австралійської природи органічно доповнюють оповідь та роблять її ще яскравішою.

«Зафейсбучені. Як соціальна мережа штовхає світ до катастрофи» Роджера Макнамі

Яким є вплив Facebook на світ і на світову політику та бізнес? Як за його допомогою можна маніпулювати людською думкою і впливати на результати виборів, на систему охорони здоров’я, приватність та інновації? 

«Зафейсбучені» – бестселер  The New York Times, книжка відомого венчурного капіталіста, одного з перших інвесторів Facebook і раннього наставника Марка Закерберґа Роджера Макнамі. Автор розповідає про небезпечні наслідки діяльності всесвітньо відомої соцмережі. Відкриває всю правду про сучасні технології, завдяки яким найпопулярніші соцмережі маніпулюють увагою, шкодять невинним людям чи країнам. Він розповідає про загрозу для демократії через технічні та бізнес-рішення власників Facebook, а також роздумує над тим, як захищатись і знайти вихід з цієї кризи.

«Історія LEGO. Як цеглинки завоювали світ» Нільс Лунде

Ця історія почалася зі скрути. У 1932 році Оле Кірк Крістіансен робив прасувальні дошки і сходи, але фінансова криза позбавила його заробітку. Тоді він із сином узявся виготовляти дерев’яні іграшки й назвав свою компанію LEGO — від данських слів на позначення «грати добре». Минуло 17 років, перш ніж з’явився її символ — пластмасова поєднувана цеглинка. А далі все закрутилося: масштабування, успіх, криза, кадрові зміни, відновлення, спад, крах 2004-го — і масштабне повернення тоді, коли всі прогнози вказували на кінець ери LEGO. 

У яких умовах розвивалася компанія? Які особистості творили її майбутнє? Як «династія» Крістіансенів довірила власний бізнес «сторонній» людині — Йорґену Віґові Кнулсторпу? Як LEGO вдалося об’єднати дітей з усього світу? Що криється за кольоровими цеглинками і веселими чоловічками? Про все це й навіть більше пише Нільс Лунде.

«Мрії мого батька. Історія про расу і спадок» Барака Обами

«Мрії мого батька» — перша книжка Барака Обами, який на час її виходу 1995 року був відомий лише як громадський діяч та перший в історії чорношкірий президент журналу Harvard Law Review. Саме цьому фактові, точніше, спричиненому цим фактом зацікавленню видавців до постаті Обами, Барак Обама завдячує своїм письменницьким дебютом, а книжка — визначеним, «замовленим», фокусом на його біографії.

Ця доволі докладна розповідь про молоді роки майбутнього політика, а згодом — президента США, є дуже нетиповою, далекою від стереотипів історією чорношкірого американця: дитинство у білій сім’ї матері та навчання у престижній школі, життя у далекій екзотичній Індонезії, а отже — від ранніх літ обізнаність з дуже різними суспільствами, відкритість до життя у дуже різних прошарках суспільства, довга і виснажлива історія стосунків із батьком, подорож до Кенії, зустріч і прийняття африканської частини свого роду.

Проте, парадоксальним чином, це універсальна історія про виклики модернізації і родинні травми, колоніалізм і самотність, в якій українські читачі можуть побачити значно більше знайомого, болючого, оплакуваного і гаряче обговорюваного, ніж можна було очікувати від американського автора.

«Кімната, де це сталося. Мемуари з Білого дому» Джона Болтона

Цю книжку намагалися заборонити через суд, та, попри все, вона була опублікована. На посаді президента Дональд Трамп чотири роки ухвалював суперечливі рішення та втрапляв у національні й міжнародні скандали. Про них більшість знає переважно з новин. Та Джон Болтон може розповісти про характер і мотиви Трампа значно більше за те, що відомо широкому загалу. Після написання цієї книжки Дональд Трамп звинуватив колишнього радника у розкритті секретної інформації. Ви зможете краще придивитись до політичної діяльності Трампа і дізнатися, що насправді відбувалося за зачиненими дверима під час важливих обговорень та як адміністрація президента реагувала на критичні ситуації. А інсайдерська інформація про події міжнародного значення допоможе ліпше зрозуміти важливі політичні процеси нашого часу, зокрема особливості й нюанси взаємодії Білого дому з Україною під час війни на Донбасі. Україна в цій книжці відіграє ключову роль — один телефонний дзвінок у липні 2019 року призвів до першого імпічменту Трампа. Болтон є унікальним свідком тих подій, детально зображуючи зустрічі між представниками США та українськими політичними лідерами.

У книжці є детальний опис комунікації президента Дональда Трампа з представниками інших країн. Зокрема — і розмови з Володимиром Зеленським у липні 2019 року, через яку Трампу було оголошено перший імпічмент. Книжка є підтвердженням факту обвинувачення Трампа. Також Болтон розповів про внутрішні причини політичної взаємодії Трампа з Китаєм, Північною Кореєю, країнами Близького Сходу та ЄС. Адміністрація Трампа подала до суду на вихід книжки, тим самим затримавши її вихід, однак повністю заборонити її не вдалося.

На які ще питання відповість книжка:

- Чому Трамп опирався надавати Україні фінансову підтримку?

- Чи справді Трамп не знає географію?

- Як поводився Трамп зі своїми підлеглими?

- Як насправді відбувається комунікація між лідерами держав?

- Що світові лідери насправді думають про Україну?

«Як врятуватися від кліматичної катастрофи. Де ми зараз і що нам робити далі» Білла Ґейтса

У 2020 році величезні ресурси — людські та фінансові — були залучені для боротьби із пандемією COVID-19 та задля збереження людських життів. Утім за прогнозами засновника Microsoft, філантропа та мільярдера Білла Ґейтса, у наступні роки економічний збиток, нанесений зміною клімату, буде ще серйознішим. А нищівні повені, шторми, пожежі й посухи можуть завдати непоправної шкоди людству.

Ґейтс уже понад 10 років займається дослідженням питань зміни клімату, і ця книжка — результат його здобутків. Об’їздивши майже увесь світ та поспілкувавшись з експертами у галузі фізики, хімії, біології, техніки, політології та фінансів, він сформував свій план уникнення глобальної екологічної катастрофи. Кінцева мета цього плану — зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу до нуля. Це неймовірна мета, яка, на думку Ґейтса, є єдиноможливим шляхом до порятунку нашої планети.

Ми всі знаємо, що промисловість шкідлива, але більшість із нас навіть не уявляє наскільки! У книжці Ґейтс розказує, як шкодить довкіллю виробництво м’яса, збір урожаю, використання синтетичних добрив, а також виробництво буквально всього, чим ми користуємося щодня — від одягу і харчових продуктів до техніки та гаджетів. А ще Ґейтс дасть відповідь на запитання, чи врятують нас від екологічної катастрофи новітні технології, електроавтомобілі та висаджені дерева?

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-