16 квітня: народний календар і астровісник

16 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні преподобного Микити Сповідника; дізнаймося, чому водяному у цей день прийнято приносити гостинці  і про що свідчить тривалий гуркіт грому

Сьогодні день пам'яті преподобного Микити Сповідника, ігумена обителі Мидикійської (у народі День Микити), триває Великий піст. Микита Сповідник народився у Кесарії Віфінській у другій половині  VIII сторіччя у благочестивій родині. Його мати померла на восьмий день після його народження, а батько Філарет прийняв чернецтво. Малий Микита залишився на вихованні своєї бабусі, яка прищепила йому любов до Бога й Церкви.

Уже з юнацького віку почав він прислуговувати під час богослужінь у місцевому храмі та перебував у послусі у самітника Стефана. Саме з його благословення Микита відправився у Мидикійський монастир, що славився строгістю у дотриманні церковного уставу та прийняв там чернечий постриг.

Через сім років праведник був рукоположений у сан пресвітера, а згодом братія одностайно обрала Микиту своїм новим ігуменом.

За праведне життя ігумен Микита був наділений Господом також і даром чудотворення. Так, за молитвою преподобного глухонімий юнак почав говорити, до божевільного повернувся розум, дві біснуваті жінки отримали зцілення. Протягом довгого часу, переносячи голод і скорботи, Божий угодник звершив чимало чудес. Так, за молитвами Преподобного двох бранців Фрігійського царя було відпущено на свободу, ще троє подорожуючих, за яких молився праведник у своїх молитвах, врятувалися із корабля, що затонув.

Преподобний Микита відійшов до Господа у 824 році. Згодом Господь прославив свого угодника різноманітними зціленнями від його святих мощів.

Іменинники у цей день Мартин, Микита, Феодосія, Ксенія, Марія

5-6-й місячний день. Місяць у знаку зодіаку Близнюки. Один з найбільш сприятливих днів. У багатьох людей у цей день проявляється дар передбачення, загострюється інтуїція, відкриваються найрізноманітніші здібності.

Без пробуксовки просувається наукова або суспільна діяльність, легко налагоджуються найрізноманітніші контакти. День сприятливий для романтичного спілкування із представниками протилежної статі.

Традиційно у день Микити відкривають рибальський сезон. У народі вірили, що з початком риболовлі пробуджується водяний. Щоб він не передавив рибу і не залишив рибалок без улову, йому прийнято приносити гостинці

Дощ іде - весна буде пізньою і похмурою

Тривалий гуркіт грому у цей день - чекай негоди на кілька днів вперед

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: -3,9°; а найтеплішим у 1972-му - +26,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-