Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Його повчання не минули намарне. Серапіон Печерський

Його повчання не минули намарне. Серапіон Печерський

Блоги
Укрінформ
Слово з тринадцятого століття українського проповідника і письменника Серапіона Печерського

Одна з найкрасномовніших українських моральних проповідей. Серапіон Печерський. 13 століття, після монголо-татарської навали, в часи періодичних наскоків орди, епідемій і землетрусів.

Читаю сучасну кримінальну хроніку і думаю: мало хто в нас зараз говорить і може говорити такі слова, а дарма. Ці проповіді не минули намарне, народ тоді, в 13 столітті, на попелищах не пожер одне одного, а відродився. І Київ проніс свій авторитет морально-релігійного центру, відродив спочатку душу, а потім і силу.

"Ще трохи Бог чекатиме нашого покаяння, чекатиме нашого навернення. Якщо відкинемо погані й немилостиві суди, якщо відвернемося від неправедного лихварства та усіляких грабунків, крадіжок, розбоїв і нечистих перелюбів, які відлучають від Бога; сварливих слів, брехнів, неправедних звинувачень та наклепів, інших справ сатанинських — якщо від цього відвернемося, добре знаю: за те благодать отримаємо не лише в цьому віці, але й у майбутньому. Сам бо Господь каже: “Якщо навернетеся до Мене — навернуся до вас. Відступите від усіх — Я також відступлю, караючи вас”.

Доколи не відступимося від гріхів наших? Пощадімо себе і дітей своїх: в які [ще] часи такі смерті раптові бачили? Деякі не встигли в домі своєму порядок навести — забрані були, інші з вечора здорові лігши — ранком не встали. Побійтеся, молю вас, цього раптового розлучення душі з тілом! Якщо бо підемо далі по волі Господній — всіма втіхами заспокоїть нас Бог Небесний, як синів помилує нас, печаль земну забере у нас, мирний перехід до іншого життя подасть нам, де радістю і веселощами безкінечними насолодимося з угодниками Божими.

Багато говорив вам, брати й чада, але бачу: мало і з того беруть до серця, не слухаються повчань наших. Багато хто ж взагалі не чує, дрімаючи, ніби безсмертним є. Боюся, аби не збулося на них слово, сказане Господом: “Якби не говорив до них — гріха б не мали; нині ж прощення не матимуть у гріху своєму”. Багато бо разів говорив вам: якщо не змінитеся — прощення не матимете перед Богом!

Я бо, грішний ваш пастир, повелене Господом сотворив, слово Його передаючи, ви ж знайте, як набуток Господній помножити. Коли бо прийде судити Всесвіт і воздати кожному за справами його, тоді спитає з вас чи помножили талант, і прославить вас у Славі Отця Свого, з Пресвятим Духом і нині, і повсякчас, і у віки вічні!"

Олександр Палій
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-