12 квітня: народний календар і астровісник

12 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні пророка Іоада і молодик; хто шубу мінятиме, а хто від того потерпатиме і настанова від мудрого китайця

Розпочалася передостання – п’ята седмиця Великого посту. За нею шоста, потім Страсний тиждень, який стоїть немовби окремо, а там і святий світлий Великдень.

Сьогодні старозаповітного пророка Іоада, який жив у Х столітті до Різдва Христового. Про нього ідеться в Книзі Царств. Пророк був посланий Господом з Юдеї в Бет-Ел викрити ізраїльського царя Єровоама за те, що той скерував свій народ на шлях ідолопоклонства. Господь заповідав пророку, щоби той, коли повертатиметься додому, йшов іншою дорогою і не їв хліба та не пив води, яку йому запропонують ідолопоклонники. Однак Іоад ослухався. Він передрік царю загибель, але повертався тією ж дорогою, якою і прийшов до палацу; до того ж, їв хліб і пив воду, запропоновані йому лжепророком Емве. За це пророк Іоад був убитий левом, але тіло його залишилося неушкодженим.

Існувало повір’я, що цього дня «домовик біситься»: це пов’язано начебто з тим, що саме о цій порі він змінює зимову шубу на літню. Тож потрапляти йому на очі було не бажано. Цікаво, що в Карпатах існувало повір’я, буцімто на Благовіщення домовик перераховує всіх членів родини – кого ж не побачить – той помре впродовж року. Такий собі Вій навпаки.

Пізня весна була ознакою холодного літа. Коли ж дуб розпуститься раніше від ясена – на сухе літо.

Іменинники сьогодні Іван, Захар.

1-2 місячні дні, Місяць оновився в Овні. «Так і буває: то вперед, то назад; інколи стає важко дихати, інколи дихати легко. Інколи ти сильний, а інколи геть слабкий. Інколи тебе підіймає вгору, а інколи тягне вниз. Саме тому мудрий уникає перебільшень, відсутності почуття міри і самовдоволення». Це – Лао-цзи. Уникайте сьогодні поспішних висновків і поспішного ухвалення рішень. Вдалого дня і тижня, так само, як і нового місячного циклу!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: –2,9°; а найтеплішим у 2015-му - +23,8°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-