Книгу «Білоруський Донбас» перекладуть українською

Книгу «Білоруський Донбас» перекладуть українською

Укрінформ
У столиці презентували книгу "Білоруський Донбас" про участь білорусів у збройному конфлікті на сході України. Влітку планують видати її український переклад.

Як передає кореспондент Укрінформу, участь у презентації взяв, зокрема, співавтор книги, білоруський журналіст Ігор Ілляш.

"Головне завдання, яке ми з Катериною (Катерина Андрєєва - білоруська журналістка, співавторка книги - ред.) ставили, коли починали писати книгу, було пролити світло на міфи про участь білоруських громадян у війні на сході України. Найпоширеніший міф - це позиція нейтралітету, на якій наголошує Лукашенко. У книзі ми доводимо, що Лукашенко був союзником Росії. Окрім цього, ми досліджували тему участі білоруських громадян у війні на боці України. Ми намагалися показати всі точки перетину України та Білорусі в російсько-українській війні", – сказав Ілляш.

Читайте також: У Білорусі затримали дружину українського правозахисника

Він також розповів, що його дружину і співавторку книги Катерину Андрєєву в лютому засудили не тільки за прямий ефір під час силового розгону мирного протесту, а ще й за її журналістську діяльність та спротив режиму Олександра Лукашенка в Білорусі.

Директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький, яке видає книгу в Україні, сказав, що влітку видання буде надруковано українською мовою.

Окрім цього, він зазначив, що зараз ведуться переговори з Міністерством культури та інформаційної політики України щодо того, аби видати книгу англійською.

Читайте також: Тихановська заявила, що Крим – український, і готова повторити це в Києві

"Я вважаю, що поширення книги різними мовами, зокрема, міжнародною англійською, допоможе в боротьбі за визволення незаконно засудженої Катерини", - додав Красовицький.

Як повідомлялося, у книзі йдеться про білорусів, які воюють на сході України, роль білоруських спецслужб, їх найманців та особисто Лукашенка у цій війні.

Автори видання – журналісти польського білоруськомовного телеканалу "Белсат" Ігор Ілляш та Катерина Андрєєва.

Перша презентація книги в Білорусі відбулася 19 лютого в посольстві України в Мінську.

Читайте також: Затриманого СБУ білоруського шпигуна звільнили від кримінальної відповідальності - ЗМІ

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив співавторку книги Андрєєву до двох років колонії загального режиму за прямий ефір під час силового розгону учасників мирної акції. Вирок Андреєвої кваліфікували як "організацію і підготовку дій, які грубо порушують громадський порядок".

26 березня 2021 року білоруський суд визнав книгу "Білоруський Донбас" "екстремістською" і заборонив поширення видання на території Білорусі.

Фото: Ліна Кущ, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-