На радіо кожна друга пісня звучить українською

На радіо кожна друга пісня звучить українською

Моніторинг
Укрінформ
Показники обсягу української мови в радіоефірі зросли й суттєво перевищують законодавчі норми.

Про це свідчать оприлюднені Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення нові результати щомісячного моніторингу 15 загальнонаціональних радіостанцій на дотримання мовних вимог, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу медіарегулятора.

«У порівнянні з попередніми звітними періодами у березні в радіоефірі показники обсягів української мови в ефірі мовників здебільшого зросли й суттєво перевищують законодавчі норми. Такі результати можуть свідчити, що державна мова дедалі зміцнює свої позиції в радіо просторі», - відзначила член Національної ради Олена Ніцко.

Вона зазначила, що моніторинг проводився цілодобово впродовж березня. В ефірі радіостанцій перевірявся обсяг пісень українською мовою, який відповідно до вимог частини 2, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» має становити не менше 35% добового мовлення, та добова частка ведення передач державною мовою і пісень офіційними мовами Європейського Союзу, які квотою передбачені в обсязі не менше 60%. За результатами моніторингу мовлення можна констатувати, що в березні кожна з 15 загальнонаціональних радіостанцій виконала визначені законом норми.

У порівнянні з лютим, за словами Ніцко, добовий обсяг ведення передач зріс аж у семи мовників – «Ретро», «Мелодія», «Наше радіо», «Kiss FM», «Пятница», «Шансон», «Радіо НВ». Зокрема, найбільше, на 25%, у радіо «Мелодія» та на 20% у «Наше радіо». Так, у березні перелік топмовників зі 100-відсотковим обсягом ведення передач державною мовою налічує вже вісім радіостанцій, і це найбільша кількість за останні звітні місяці.

Читайте також: Нацрада перенесла розгляд перевірок підсанкційних телеканалів

Водночас у трьох радіостанцій зафіксовано зменшення цього показника – в ефірі «Перець ФМ» і «Русское радио – Україна» передачі рідше велися українською на 9%, у «Hit FM» на 22%. Однак і в цих змінах зі знаком «мінус» можна відзначити позитивну тенденцію, оскільки ще у лютому кількість мовників, в яких фіксувалося зменшення обсягу української мови, була більшою й суттєво переважала тих, у кого він зростав.

Читайте також: У Криму покращилася ситуація з прийомом українського FM-радіо - правозахисники

Як повідомила Ніцко, пісні тільки українською мовою звучали, як і попереднього місяця, в ефірі «Країна ФМ», «Українське радіо» і «Радіо «Культура». Загалом шість радіостанцій у березні збільшили обсяг пісень українською мовою в межах 1-3%, серед них «Радіо Промінь», «Радіо НВ», «Перець ФМ», «Люкс ФМ», «Наше радіо», «Kiss FM». В ефірі «Шансон», навпаки, можна було рідше чути україномовні пісні – їх обсяг у мовленні радіостанції цього місяця впав ще на 2% і тепер загалом становить 39%. Таким чином, мовник опинився найближчим до граничної межі встановленої законом квоти - не менше 35%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-