4 квітня: народний календар і астровісник

4 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Хрестопоклонна неділя і Василя Крапельника; коли очікувати тепла, чому радіти і про зерно і полову.

У католиків нині Великдень, з чим їх і вітаємо, а в нас середина Великого Посту, Хрестопоклонна неділя, яка присвячена Хресту Господньому. Під час відправи на середину церкви урочисто виноситься Хрест, який залишається там упродовж тижня; після кожної служби звершується поклоніння Хресту. Варто зауважити, що у пісноспівах цієї неділі йдеться не тільки про страждання на Хресті, а й про перемогу і радість: «Хресту Твоєму покланяємося, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо», - співає Церква слова вже з Пасхальної служби. Тобто, Хрест сприймається передусім не як знаряддя тортур і ганебної смерті, а як символ воскресіння і життя. Таким чином віряни, які вже пройшли половину важкого сорокаденного шляху покаяння і постування, мали укріплятися й надихатися Живоносним Хрестом, який є одним із головних символів християнства.

Колись цього дня пекли з пшеничного борошна пісне обрядове печиво у формі хрестиків, яке мало назву «хрести». Тримали це печиво до того часу, коли їхали в поле сіяти яровину. Перед тим як зробити засів, сівачі з’їдали по коржику, а один коржик клали на ріллю й обсівали «на добрі сходи і щедрий врожай».

А ще сьогодні священномученика Василія, пресвітера Анкірського, якого в народі звали Василем Теплим, Крапельником чи Парником. Зазвичай від Василя встановлювалася тепла і сонячна погода, тому й казали: «На Теплого Василя радується зілля».

Іменинники сьогодні Василь, Василіса.

22-й місячний день, Місяць у Козерозі, неділя – день Сонця. Час для осмислення життєвого досвіду, логічних висновків та побудови планів на майбутнє. Розумова діяльність цього дня подібна до всепроникаючого лазера, отже концентруйтеся на найголовнішому, відкидайте все несуттєве і другорядне. Відділяйте чисте важке зерно від полови, праведне від грішного. Недільного настрою та доброго здоров’я всім добрим людям!   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1931 році – -6,4°, а найтеплішим у 1990-му - +21,9°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-