Гоголя примусово записали до «російських письменників» лише через мову творів — Ткаченко

Гоголя примусово записали до «російських письменників» лише через мову творів — Ткаченко

Укрінформ
Письменника Миколу Гоголя, що народився на Полтавщині, російська пропаганда  записала в росіяни лише за те, що він писав російською.

Як передає Укрінформ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав у Фейсбуці.

«"Часто сквозь видимый миру смех льются невидимые миру слёзы". Ці слова українського письменника Миколи Гоголя з «Мертвих душ» дуже актуальні 1 квітня. Сьогодні не лише День дурня. Це ще й привід просто зараз глянути на свою книжкову полицю та знайти там книжку Гоголя. Саме Миколи Гоголя – одного з найвідоміших українських письменників, який народився саме у цей день 212 років тому, у Сорочинцях на Полтавщині», — написав Ткаченко.

Читайте також: «Тарас Бульба»: український міф проти «русского мира» і польське питання посередині

Він зазначив, що росіяни завжди позиціонували Гоголя як російського письменника та «класика російської літератури», навіть в Україні його твори іноді йдуть у програмі «зарубіжки».

За словами Ткаченка, «українця Гоголя, що народився на Полтавщині, примусово записали в росіяни, і лише за те, що він писав російською.

"Насправді Микола Васильович належав до українського козацького дворянського роду Гоголів-Яновських, пращуром якого вважається гетьман Правобережної України Остап Гоголь. Звісно, російська пропаганда через кишенькових «істориків» цей факт піддає сумніву", — написав міністр.

Читайте також: Ткаченко закликає не віддавати Росії Гоголя та Малевича: Вони - наш культурний спадок

Ткаченко зазначив, що російська пропаганда звикла переписувати історію. Зокрема, називаючи Тараса Шевченка російсько-українським поетом.

"Коли писав цей пост, порівняв дві статті Вікіпедії про Гоголя. Українську та російські версії. Знаєте, що мене не здивувало? Що вони відрізняються за змістом. Тож закликаю вас: любіть Україну. Читайте українське. Зокрема, Миколу Гоголя", — додав він.

1 квітня — день народження Миколи Гоголя (1809-1852), одного з найзагадковіших письменників ХІХ століття, який народився у Великих Сорочинцях, на Полтавщині. Гоголь — автор «Вечорів на хуторі біля Диканьки», «Тараса Бульби», «Шинелі», «Ревізора», «Мертвих душ», «Вибраних місць з листування з друзями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-