На фестивалі Docudays UA – світова прем’єра стрічки Андрія Лисецького «Земля Івана»

На фестивалі Docudays UA – світова прем’єра стрічки Андрія Лисецького «Земля Івана»

Укрінформ
На 18-му Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, що проходить онлайн, сьогодні відбудеться прем’єра дебютної стрічки Андрія Лисецького «Земля Івана».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Держкіно, за підтримки якого створено стрічку.

«Фільм Лисецького є учасником національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА й присвячений життю українського митця та останнього представника поліського народного живопису Івана Приходька», - ідеться в повідомленні.

Про героя фільму зазначається, що все, створене ним за допомогою пензля або різця, є справжнім мистецтвом, десь наївним, але чесним. Колись свої знання Іванові Приходьку передала тітка, а та своєю чергою отримала їх від рідного діда Івана. На цьому спадковість уривається, бо нащадки майстра не захотіли переймати сімейні художні традиції.

Герой фільму мешкає на маленькому хуторі, в хаті, збудованій більше сотні років тому, яка досі має глиняну долівку, вкриту соломою. Його найближчі друзі - собаки, коти та кози. Але щасливішу людину годі й шукати. Одного дня майстра запрошують до Мистецького арсеналу, аби він показав там свої роботи...

Читайте також: Тетяна Міхіна, актриса театру й кіно, народна артистка України

Розповідається, що режисер стрічки познайомився з майбутнім своїм героєм випадково. Він побачив розмальовану хатинку, що мала казковий вигляд, і захотів більше дізнатися про її господаря.

«Навіть за пару годин спілкування пан Іван вражає своєю філософією та побутом. Він неймовірно вільна та щаслива людина. Це, безумовно, викликає захоплення. Він у гармонії з природою, завдяки творчості - у гармонії з собою. Все, що йому потрібно, дає земля. Він не залежить від нашого "соціального" світу. Тож часом дорогою зі зйомок від когось із групи лунало: "До біса нашу життєву суєту! Може, почати жити як пан Іван?!?"» - коментує режисер Андрій Лисецький.

Фільмування стрічки відбувалося в селі Дударики, що на Київщині, та у Києві й тривало близько трьох років. Режисер, автор сценарію та оператор — Андрій Лисецький, звук - Борис Петер, продюсери - Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна, виробництво — MaGiKa Film за підтримки Держкіно.

Розмова про картину «Земля Івана» з її автором Андрієм Лисецьким відбудеться на платформі DOCUSPACE 31 березня о 19 годині. Після цього фільм можна буде подивитися в онлайн-кінотеатрі фестивалю Docudays UA. Стрічка буде доступна до перегляду з 31 березня до 4 квітня 2021 року.

Як повідомляється, наприкінці квітня фільм «Земля Івана» також братиме участь у конкурсній програмі фестивалю документального кіно HotDocs в Торонто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-