Літературна премія Астрід Ліндгрен оголосила переможця

Літературна премія Астрід Ліндгрен оголосила переможця

Відео
Укрінформ
Лауреатом Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен (ALMA) за досягнення в літературі для дітей та юнацтва став французький письменник Жан-Клод Мурлева.

Як передає Укрінформ, переможця оголосили у прямому ефірі.

«Жан-Клод Мурлева – чудовий реставратор традицій казки, що зображає як труднощі, так і красу. Час і простір зупиняються у створених ним світах, а загальносвітові теми любові та прив’язаності, вразливості та війни зображені в точному та казковому процесі», - зазначило журі премії.

За словами організаторів, церемонія нагородження відбудеться 31 травня. Цьогоріч премію вручать не тільки Жан-Клоду Мурлеві, а й торішній переможниці, південнокорейській письменниці та ілюстраторці Пек Хіні, яку не змогли нагородити через коронавірусні обмеження.

Читайте також: Студентка з Миколаєва виграла німецько-українську премію Олеся Гончара

Загалом цього року на премію були номіновані 263 кандидати із 69 країн – автори, ілюстратори, промоутери. Від України на премію ALMA другий рік поспіль номіновано ілюстраторку Катерину Штанко та письменницю Лесю Воронину.

Жан-Клод Мурлева народився в багатодітній сім'ї мірошника на Півдні Франції. Мурлева впродовж дев'яти років викладав німецьку мову, а потім навчився майстерності клоуна. Його пантоміма «Говоріть мені про кохання» була зіграна більше тисячі разів у Франції і за її межами. З 1997 року він пише книги для дітей і підлітків.

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен заснована урядом Швеції 2002 року з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі та зробити її доступнішою для дітей. Премія вручається щорічно. Лауреатами можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен. На номінування не впливають такі фактори, як обсяг продажів книжок чи попередні нагороди номінанта. Премія не вручається посмертно.

Читайте також: Ліну Костенко хочуть висунути на Нобелівську премію

Рішення про висунення кандидатур приймає журі на основі подання різних організацій. Переможця також визначає журі, до складу якого входять 12 осіб: експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-