29 березня: народний календар і астровісник

29 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Яку весну приведе з собою Савин; чому не варто гудити чужого воза, мажемо в міру, а також кого нині ліпше не зустрічати

Нині Савина Єрмопільського, який жив у Єгипті в IV столітті. Лід скресав, сніг танув, і на зміну саням викочували воза – головний позашляховик тих часів. Саме віз ставав засобом пересування українського селянина впродовж весни, літа й осені. На возі їздили на ярмарки, у справах і в гості. Пам’ятаєте відзіґорну Кайдашиху в жовтих саф’янових чоботах на возі, коли вона їхала до сватів у Западинці? Звісно, панство їздило в бричках і каретах. Відомо, що сини Кирила Розумовського якось мандрували Україною на позолоченій кареті, що викликало людський осуд. Надмірна, ще й до того ж показна розкіш, на наших теренах не віталася. Останньому українському гетьману дорікали, що сини в нього мажори. На возах чумаки відправлялися по сіль у Крим. Існує чимало прислів’їв і приказок, присвячених возові: «На чиєму возі їдеш, того й пісню співай!», «Що з воза впало, то вже пропало!», «З чужого воза хоч серед калюжі злізай», «Не гудь чужого воза, спершу подивися на свої колеса», «Скрипливе колесо довше їздить, як нове», «Немазаний віз скрипить, а мазаний сам біжить», і, звісно, класичне: «Не помажеш – не поїдеш», яке з часом набуло виключно корупційного відтінку.

Прикмети. На Савина струмки дзюркотіли навіть тоді, коли не було сонця. Вважали, що яким видасться цей день – такою й уся подальша весна буде.

Іменинники нині Олександр і Трохим.

16-17-й місячні дні, Місяць у Терезах вже спадає. День із мінливою енергетикою. Можливі несподівані новини, звістки і чутки. Когось вони можуть заскочити зненацька. Сьогодні не варто мати справу з митниками і податківцями, представниками банківських установ. Гарною прикметою буде почути вдосвіта спів птаха, особливо дрозда. Але, якщо вам запіє півень, то теж непогано. Будьте паном своєї волі, другом своєї долі, слугою своєї совісті. Обнадійливого (в міру) понеділка!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 2013 році: -10,8°; а найтеплішим у 1888-му - +21,5°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-