28 березня: народний календар і астровісник

28 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Григорія Палами; про Ісусову молитву, синю квітку і бджолу, а також повню на додачу

Триває Великий піст, і його друга неділя присвячена святителю Григорію Паламі – християнському містику, богослову, одному зі стовпів Православ’я. Цього святого, який жив у ХІV столітті, вважають покровителем християнських мовчальників і молитовників, одним із тих, хто з богословської точки зору осмислив давню практику «ісихазму». Термін «ісихазм» перекладається як «спокій, тиша, усамітнення» і є давньою духовною практикою, що закладена у підвалини християнського аскетизму. Одним із наріжних каменів ісихазму є Ісусова молитва: «Господи, Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грішного», яка очищує не тільки розум, але й тіло. Григорій Палама вказував на стан, а якому перебувають ангели, яких він називав «другими світочами». Вони є настільки чистими і прозорими, а тому й відкритими для сприйняття Божого світла, що наповнені тільки ним. Божественне світло пронизує їх і наповнює так, що вони сяють тільки ним і нічим іншим. Це є повнота пізнання – сприйняття Бога. Саме так мали б сяяти й люди, але після гріхопадіння ми маємо лише дещицю цього пізнання, брак розуміння. Ми в присмерку. Хтось у більшому, хтось у меншому. Лише одиниці, подібно Серафиму Саровському, змогли наблизитися до втраченої людиною природи і не тільки вірити, що Бог є, але й знати, що Він є, перебувати в Ньому… Чому Церква присвятила саме Григорію Паламі другу неділю Великого посту? Тому що приклад цього святого показує, що йдучи шляхом покаяння, посту, молитви, здійснюючи певне духовне зусилля – зустріч із Богом можлива.

Прикмети. Справжнім щастям було побачити цього дня синю квітку. А ще бджола із вулика вперше вилітала.

Іменинники сьогодні Олександр, Олексій, Денис.

15-16-й місячні дні; Повня у Терезах. Все буде трішки гіпертрофовано: емоції, репліки, біль. Все трішечки гостріше, гіркіше, або солодше, ніж треба, а зачепитися можна буде й за круглий стіл. Виникає ризик травм, поломок, аварій. Не дивуйтеся сваркам, образам та іншим «пристрастям» – Великий піст триває. У критичній ситуації рятівним колом може стати великодушність, щире слово. І будьте чуйними до того, хто зараз поруч. Тоді тягар життя буде легший.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 році: -9,5°; а найтеплішим у 1977-му та 1981 роках -  +18,0°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-