Кремінь нагадав театрам про вимоги мовного закону

Кремінь нагадав театрам про вимоги мовного закону

Укрінформ
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь напередодні Дня театру нагадав про необхідність дотримання вимог до закону про мову, що регламентує використання державної мови у сфері культури.

Відповідний допис він розмістив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Відповідно до закону, мова культурно-мистецьких, розважальних заходів, у тому числі й театральних вистав, - українська. Застосування інших мов під час таких заходів дозволяється, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України", - зазначив Кремінь.

Читайте також: Послуги українською: Кремінь каже, що скасування штрафів - неконституційне

За його словами, оголошення, афіші, вхідні квитки та інші інформаційні матеріали про культурно-мистецькі заходи також мають виготовлятися державною мовою. Використання інших мов поряд із державною допускається, але при цьому іншомовний текст не може бути більшим за обсягом та шрифтом, ніж текст державною мовою.

Кремінь додав, що публічне виконання та/або публічний показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному чи комунальному театрі супроводжуються перекладом за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб.

Читайте також: «Ні, давайте українською!»: Кремінь звернувся до Тарана через скандал із військовими у школі

День театру світ відзначатиме 27 березня.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-