До Стратегії розвитку читання пропонують залучити Мінфін, Мінекономіки та МВС

До Стратегії розвитку читання пропонують залучити Мінфін, Мінекономіки та МВС

Укрінформ
Партнерами Міністерства культури та інформаційної політики в реалізації Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки мають стати Мінфін, Мінекономіки та МВС.

На цьому наголосив під час презентації стратегії в Укрінформі президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

«Головне завдання – це досягнення самодостатності Української держави в забезпеченні себе, нації, населення всією необхідною літературою в базових жанрових нішах. Сьогодні більше половини цих ніш порожні. І це завдання не галузі, не тільки Міністерства культури та інформаційної політики, а в першу чергу Міністерства економіки, яке має виступати не в ролі споглядача, а в ролі партнера. Визначаючи стратегію розвитку держави, воно має зробити технічне завдання – яка література для якої категорії кадрів потрібна буде в найближчому часі», - заявив Афонін.

Читайте також: Стратегія розвитку читання: Інститут книги пропонує два напрямки

На його думку, другим партнером має виступити Міністерство фінансів, щоб створити програму паритетного фінансування державою і видавцями тих видань, яких потребуватиме країна для свого розвитку.

«І третій партнер – це Міністерство внутрішніх справ, яке врешті-решт мусить поставити крапку піратській діяльності контрафактників, що забирають дуже значну частку реальних прибутків, які не доходять до держави, а використовуються для особистих потреб цією категорією «творців» української, російської та іншої книги», - зазначив очільник асоціації.

Він наголосив, що особливий акцент Стратегії зроблений на розвитку книговидавничої галузі, оскільки це надзвичайно важливий аспект.

Читайте також: В Україні потрібно створити екосистему навколо читання - Ткаченко

«На жаль, галузь, яка продукує 0,28% ринкової книги на одного мешканця, не може задовольнити потреби читання. Фінансування, інвестування мусить іти паралельно – як у популяризацію читання, так і в розвиток книговидавничої галузі, її цивілізованої структурної розбудови, яка, на жаль, сьогодні відсутня. Інвестування лише в читання – це буде інвестиція в контрафактників і в Російську Федерацію», - зауважив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

У свою чергу директор Українського інституту книги Олександра Коваль уточнила, говорячи про обсяги контрафактної продукції, що йдеться приблизно про 30 млн доларів: «Тобто третина всього теперішнього книжкового ринку України включно з держзамовленнями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-