У Вінниці зробили ремонт у музеї-садибі Коцюбинського

У Вінниці зробили ремонт у музеї-садибі Коцюбинського

Фото
Укрінформ
У Вінниці в літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського відремонтували головні меморіальні будівлі, які існували за часів життя письменника у Вінниці.

Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, передає Укрінформ.

«У музеї-садибі Коцюбинського тривають ремонтно-реставраційні роботи. Перший етап завершений - вже відреставровані головні меморіальні будівлі. Це хата, де народився письменник, а також комора та сторожка, які родина Коцюбинських використовувала у господарстві», - поінформував Моргунов.

За його словами, наразі реконструюють адмінбудівлю музею. Будівельна бригада вже частково перекрила та підсилила дах, зробила гідроізоляцію та бетонну стяжку підлоги у самому приміщенні. Замінені системи водопостачання та опалення, встановлені нові енергозберігаючі вікна та вхідні двері. Стару веранду демонтували та підготували фундамент під нову споруду. Окрім того, виконуються внутрішні та електромонтажні роботи. Після зими робітники приступили до утеплення фасаду.

Читайте також: Територію музею-садиби Коцюбинського зроблять привабливішою для туристів

В адміністративному приміщенні, яке наразі ремонтують, працюють наукові співробітники закладу, а також проводяться виставки, мистецькі презентації та заходи. А також є фондосховище, в якому зберігається понад 10 тисяч музейних предметів, серед яких і цінні меморіальні експонати.

«Осучаснити адміністративну будівлю мають до осені. А тоді розпочнеться завершальний етап реконструкції - благоустрій території музейного комплексу. Важливо зберегти цю зелену оазу посеред міста та зробити її більш привабливою для містян та туристів», - заявив мер Вінниці.

Задля того, щоб інтегрувати музейний простір у міський, міська влада планує провести архітектурний конкурс «Коцюбинський вдома». Тож перетворення зазнає і розташована поруч із музеєм площа біля пам’ятника письменнику, зазначив Моргунов.

Проєкт із реставрації садиби Коцюбинського, яка є пам’яткою історії національного значення, розрахований на три роки. Реконструкцію унікальної пам’ятки розпочали торік. Паралельно тривають роботи з розробки сучасних експозиційних комплексів, планується збільшити у музеї кількість автентичних речей та інтерактиву.

У 2027 році Вінницький літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського відзначатиме своє сторіччя. Тут 17 вересня 1864 року народився письменник і жив з перервами до 1897 року.

Фото: Сергій Моргунов/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-