22 березня: народний календар і астровісник

22 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Сорок святих; кому сорок вареників їсти, кому сорок паличок рахувати, а кому ряст топтати.

На щастя, весна не знає жодних обмежень, і сьогодні в нас день сорока Севастійських мучеників, або Сорок Святих, після яких очікували ще «сорок морозів». Колись давно цього дня жінки випікали з тіста по сорок «жайворонків» чи «голубів» і давали дітям, щоб ті, бігаючи вулицями, закликали птахів із вирію, а разом із ними і весну. Побачивши диких гусей, хлопчики кидали їм услід соломинки з побажанням: «Гуси, гуси! Нате вам на гніздечко і на здоров’ячко, а нам на тепло!» Подекуди ґаздині випікали печиво, що нагадувало птахів, і відносили його сусідам, аби краще неслися гуси. Власне, з цього дня вже дозволялося починати веснянкові забави, співати веснянки.

За звичаєм, цього дня дівчата варили сорок вареників. Але найбільш символічним був обряд «топтати ряст». Вважалося, що той, хто навесні потопче його, убезпечить своє життя й здоров’я протягом року. Тому всі, навіть літні й кволі, виходили в поле і, притупуючи босими ногами по зелених сходах, казали: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати!»

«На Сорок Святих сорока сорок паличок в гніздо положить»; «На Сорок Святих школяр несе вчителеві сорок бубликів» (або книшів). Ну, звісно, тепер вже ніхто нікому нічого не несе…

З іменинами вітайте Олександра, Олексія, Валерія.

9-10 місячні дні, Місяць у Раку. В суботу Сонце перетнуло точку весняного рівнодення і перейшло в знак Овна. Триває місяць у Рибах – найбільш глибинному, найбільш загадковому знаку Зодіаку, тому маємо якісь несподіванки, фортелі, які викидають або нам, або ми – комусь. Нині відбувається занурення в океан глибинних сенсів та ідей, де визрівають доленосні зміни, готуючи нас до розгортання нових життєвих сюжетів. Вони будуть або кардинально новими – ліпшими, перспективнішими, або ж, якщо й не гіршими, то такими ж, як і попередні. Не зробивши висновків, не здійснивши потрібних зусиль, ми змушені будемо проходити все по старому колу, вкотре наступаючи на граблі… Суттєво впливає на всі процеси і Венера, яка 26 березня «поєднається» з Сонцем. Тож будьте мудрі!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18,4; а найтеплішим у 1974 -  +21,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-