Одесі подарували 50 картин Межберга, чиє ім'я тривалий час було під забороною

Одесі подарували 50 картин Межберга, чиє ім'я тривалий час було під забороною

Фото
Укрінформ
Одеському художньому музею подарували 50 картин відомого одеського художника-шістдесятника Льва Межберга, чиє ім'я протягом тривалого часу було під забороною.

Про це в Фейсбуці повідомив директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, передає Укрінформ.

"У музеї радісна подія. Нашу колекцію поповнять 50 (!!!)) творів легендарного одеського художника-шістдесятника, найтоншого лірика і колориста Льва Межберга (1933-2007). Їх щедро подарувала вдова художника Ася Межберг. 1973 року Межберг емігрував до США і відтоді його ім'я протягом тривалих років було в Одесі під забороною", - підкреслив Ройтбурд.

Він уточнив, що декілька робіт Межберга зберігаються в музеї сучасного мистецтва Одеси і в приватних колекціях.

За словами Ройтбурда, в художньому музеї до недавнього часу не було жодної роботи Межберга. Позаторік його пізню роботу "Пляж у Сицилії" подарував музею галерист і колекціонер Ігор Метелицин, одесит, який нині мешкає в США. Він же розповів Асі Межберг про те, що в Одеському художньому музеї немає його робіт.

Після цього сам Ройтбурд спілкувався з Асею телефоном і висловив думку, що ім'я Межберга треба повертати не лише в одеський, а й в загальноукраїнський контекст.

"В результаті ще 50 робіт Льва Межберга подарували і національному художньому музею України. НХМУ, в свою чергу, допоміг нам отримати ці роботи і транспортувати їх до Одеси", - зазначив Ройтбурд.

Читайте також: Вандали пошкодили свіже графіті Бенксі на стіні в'язниці

Він подякував усім, хто допомагав організувати відправлення робіт із США в Україну, й особливо - племіннику Асі Межберг Роману, який оплатив транспортування.

Деякі з цих робіт поповнять постійну експозицію "Від двадцятих до двадцятих". Планується і виставка Межберга в Одеському художньому музеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-