У Вінниці відкрилась виставка унікальної бубнівської кераміки

У Вінниці відкрилась виставка унікальної бубнівської кераміки

Фото
Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї у вівторок відкрилась виставка унікальної бубнівської кераміки, визнаної елементом нематеріальної культурної спадщини області.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляють організатори виставки – Вінницький обласний центр народної творчості, передає Укрінформ.

«У великій виставковій залі обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки бубнівської кераміки «Від витоків до сьогодення. Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки на сьогодні стала поширеним явищем сучасного мистецтва народної кераміки на Вінниччині. Саме тому до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини від нашої області першим занесений елемент «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» як унікального явища багатовікового традиційного мистецтва», - йдеться у повідомленні.

Представлено роботи сучасних майстрів-гончарів, загалом, понад 500 зразків бубнівської кераміки. У тому числі експонати з колекції Вінницького обласного центру народної творчості.

Виставка триватиме до 16 квітня, побачити її можна буде після скасування посилених карантинних обмежень, уведених в місті 13 березня через ускладнення епідемічної ситуації.

Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки почала формуватися на Вінниччині в середині ХІХ століття першими майстрами народного гончарства двох сусідніх сіл Новоселівка і Бубнівка. За переказами, основоположником традиції підполивяного розпису вважається Андрій Гончар (1823-1926), який юнаком втік від поміщика в містечко Гайсин і протягом певного часу був учнем Сили Жерденівського, місцевого майстра-гончара. Там юнак опанував технологію підполивяного розпису. Згодом, повернувшись у рідну Бубнівку, він приніс з собою новітню технологію і орнаментальну традицію, яка вразила місцевих бубнівських гончарів красою підполивяного візерунку і досі небачених барв. Новітня естетика гончарних виробів припала до смаку і майстрам, і споживачам продукції.

Читайте також: Пограти й пройти квест: на Прикарпатті з’явився інтерактивний музей косівської кераміки

Наступні покоління майстрів вносили свої індивідуальні впливи і новації в орнаментику бубнівського розпису, розвиваючи і збагачуючи її.

Читайте також: У Херсоні виготовляють кавові піали зі зразків, знайдених під час археологічних розкопок

З метою збереження та розвитку бубнівської кераміки в с.Бубнівка щорічно проводиться обласний пленер майстрів гончарного мистецтва «Освячені горном», завдячуючи чому на Вінниччині поширюється традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-