У Києві покажуть роботи фотохудожника Миколи Троха

У Києві покажуть роботи фотохудожника Миколи Троха

Відео
Укрінформ
15 березня 2021 року виповнюється 60 років від дня народження Миколи Троха - одного з найвпливовіших і знаних українських фотохудожників. З цієї нагоди у Києві відкриється виставка робіт митця.

Про це повідомили організатори виставки на пресконференції в Укрінформі: «Відомий і невідомий Микола Трох. Про благодійну виставку творів останніх місяців життя фотохудожника».

Як вважає куратор виставки, автор книги «Микола Трох: Enfant Terrible української фотографії» Валерій Сахарук, Трох увійде в історію українського мистецтва, як один із лідерів української фотографії кінця 80-х – початку 90-х років.

«Це найбільш проникливий, ємкий, глибокий аналіз того, що відбувалося в середині 90-х. Ламалися ідеали, принципи, романтизм попереднього часу, приходив прагматизм сьогоднішнього дня. Микола Трох – це насамперед художник і для нього фотографія як така – це привід, щоб зробити унікальний, неповторний твір. Це і маніпуляція з емульсією, фарбуванням, подвійна експозиція, тонування і безліч здебільшого механічних процесів, які впливали на кінцевий результат. І саме такий Трох увійде в історію українського мистецтва», - зазначив Сахарук.

Тим часом, фотограф, письменниця Євгенія Бєлорусець вважає Троха насамперед тим митцем, якому вдалося точно передати епоху засобами фотографії.

«Безперечно, Микола Трох є фотографом у найважливішому розумінні цього слова. Зараз і тут – це той аспект фотографії, який робить її свідоцтвом певного часу, поєднуючи відбиток з моментом часу й простору, відчуття, що через фотографію ми доторкаємося до певної епохи. Всі ці значимі для фотографії аспекти в найзначимішому розумінні фотографії, як такої – все це, безперечно, є у Троха», - зауважила Бєлорусець.

У виставці буде представлено роботи Троха, які перебувають у приватних колекціях його близьких друзів і знайомих і які вперше вийдуть на широкий загал, – розповіла арт-директорка виставки Ксенія Оксінь.

«Це зовсім інший, новий Трох. Кожен має свою швидкість старіння і саме актуальність робіт Троха має цю найменшу швидкість. Об’єктом його зйомки є те, що викликає неоднозначну реакцію, часто вона бурхлива й відразлива. Він працював у часи зародження маркетингу, реклами, гламуру, а він на противагу цьому йде у справжній світ і, як він казав, робить чесні знімки», - зазначила Оксінь.

Читайте також: В Ужгороді відкрили фотовиставку про старовинні дерев'яні церкви

Виставка робіт фотохудожника Миколи Троха відкриється 15 березня 2021 року, о 17:00 у приміщенні ДРАЦС м. Києва за адресою Проспект Перемоги,11.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-