14 березня: народний календар і астровісник

14 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прощена неділя; прогнозуймо погоду на Великдень і займаємося надихаючими справами.

Сьогодні Явдохи – за старим стилем перше березня, а за давньоукраїнським календарем – початок нового року. Від Явдохи дітлахи починали славити весну, співати веснянок, весело бігаючи по дворах й тримаючи в руках вирізаних ластівок, або випечених з пісного тіста жайворонків і соловейків. Вважалося, що Явдоха має ключі від усіх вод: як наземних, підземних, так і небесних. Цього дня освячували зерно пшениці, господині висаджували в горщиках першу розсаду. Дівчата вмивалися молоком, аби обличчя були білими і гожими. Яка Явдоха – таке й літо, тож не позіхайте, а примічайте!

А ще сьогодні останній день Масниці – Прощена неділя. Попереду – 40-денний піст – час для очищення душі й тіла вірянина перед найважливішим християнським святом – Христовим Воскресінням. І першим кроком до такого серйозного випробування була Прощена неділя, під час якої християни просили одне в одного пробачення за навмисні, а часом і ненавмисні образи. За сьогоднішнім днем прогнозували і погоду. Вважалося: «Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень».

З іменинами вітайте Євдокію, Антоніну і Василя.

2-ий місячний день, Місяць в Овні. Земля починає повільний процес вдихання, а Місяць, запліднившись сонячною енергією – рости. Вдалий і позитивний день. Займайтеся сьогодні тим, що надихає. Продовжуйте відпочивати, зустрічайтеся з друзями, або пориньте у самотність, головне, щоб вам було комфортно. Хвороби в цей період менш агресивні, щоправда й ресурси організму теж майже вичерпані. Не очікуйте сьогодні заслуженого й незаслуженого, бажаного й небажаного. Як сказав один мудрий чоловік – «Очікування – це прихований біль».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: –19,4; а найтеплішим у 2002 - +17,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-