12 березня: народний календар і астровісник

12 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прокопія Перезимника і п’ятий день Масниці; чи час починати оранку і готуємося до молодика. 

Сьогодні п’ятий день Масниці. За твердженням багатьох українських фольклористів, цього дня зять мав почастувати тещу. Щоправда, якщо хлопець оженився в осінні м’ясниці, то годилося привести до себе жінчину матір на другий день Різдва – це за умови, що теща була чемною й шанованою. Коли ж вона була сварливою, – третього дня. Натомість, якщо весілля справляли в різдвяні м’ясниці, то годилося запросити тещу на п’ятницю Масниці. Зять мусив гарно спорядити повоз і з чималими почестями посадити тещу в сани. Процесія повагом їхала селом, але якщо молодий чоловік «мав зуба» на тещу, то вибирав ями та баюри й був зовсім не проти того, щоб сани перекинулися... За столом можна було й пожартувати. Інколи зять казав: «Пиймо, люди добрі, та по повній чарці, щоби у моєї тещі горло ніколи не пересихало та язик не болів!» - натякаючи на сварливість жінчиної матері. Прикметно, що за українськими звичаями, дружина переходила жити в дім чоловіка (або його батьків). Випадки, коли чоловік приходив жити в дім батьків дружини траплялися, але були радше винятками. Подібне могло статися в разі, якщо в родині були лише дочки – тоді одного з зятів брали у «приймаки». Доля такого чоловіка була, зазвичай, не легкою: йому дорікали і дахом над головою, і шматком хліба. В разі конфлікту могли й вигнати.

В народі цей день називали Прокопієм Перезимником. Як правило, до цього часу вже наставала справжня весна. Перші проліски віщували, що вже пора розпочинати оранку. Якщо у цей день раптом пішов дощ, то очікували мокрого літа.

З іменинами вітайте Макара, Степана, Якова та Вікторію.

29-ий місячний день. Місяць у Рибах. Наближаємося до завершення місячного циклу, завтра молодик. Емоційно-психічний стан багатьох з нас буде, м’яко кажучи, не надто задовільний. Особливо ж у людей, схильних до надмірної тривожності та емоційної нестабільності. Із «соображалкою» теж буде важкувато. Якщо ви нинішній день прожили в абсолютно рівному позитивному режимі та в гарному гуморі – це означає, що у вас усе гаразд і ви мабуть свята людина. Найближчими часом значно зростають усілякі ризики, зокрема ризики аварій, посиляться протиріччя і конфліктність. На нас очікує дуже непростий новий місяць.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1928 році: –21,6, а найтеплішим у 2001 - +15,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-