МКІП презентувало дослідження про вплив креативних індустрій на розвиток економіки

МКІП презентувало дослідження про вплив креативних індустрій на розвиток економіки

Документ
Укрінформ
На замовлення та у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Київська школа економіки підготувала дослідження про вплив креативних індустрій на розвиток економіки.

Як передає Укрінформ, звіт презентує загальний економічний зріз креативних індустрій за 2019 рік, повідомляє пресслужба МКІП.

«Дані є цінним інструментом прийняття рішень. Тому для міністерства важливою стала спільна аналітична робота разом з Київською школою економіки. Її результатом стало ґрунтовне дослідження з чіткою методикою, яке виокремило основні економічні дані, необхідні для адвокації креативних індустрій. Вперше обчислено мультиплікатори і показано, що державні інвестиції у формі капітальних вкладень приводять до найбільшого економічного зростання. Висновки дослідження будуть використані для пріоритезації секторів, ефективного використання ресурсів та стануть data-based основою для розробки відповідних політик у сфері креативних індустрій», — сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: Ринок народних художніх промислів: Ткаченко оцінив експорт у ₴2,2 мільярда

Зазначається, що дослідження порівнює креативні індустрії України, США, Німеччини, Великої Британії, Польщі, Туреччини, Канади і фокусується на таких показниках для України: додана вартість, кількість суб’єктів господарювання та кількість зайнятих осіб за видами економічної діяльності, що належать до креативних індустрій; обсяг експорту та імпорту товарів у сфері креативних індустрій, що базується на методиці ЮНКТАД; обсяг експорту та імпорту креативних послуг, що базується на методиці Інститут статистики ЮНЕСКО; мультиплікатори валового випуску та валової доданої вартості, що демонструють вплив креативних індустрій на суміжні сектори економіки та економіку в цілому.

Показники обчислено на основі офіційних даних формального сектору економіки, отриманих з Держстату й НБУ, а також методик МКІП, ЮНКТАД та ЮНЕСКО. Для обрахунку мультиплікаторів використано підходи таблиці «витрати-випуск» та обчислювальну модель загальної рівноваги; у зв’язку з недостатнім рівнем деталізації українських статистичних даних застосовано коефіцієнти, засновані на даних проміжного споживання креативних індустрій Польщі.

Як повідомляється, дослідження буде базою для подальшого поглибленого аналізу окремих секторів креативних індустрій (дизайн, мода, народні художні промисли, концертна і музична індустрії тощо), що враховує їхню специфіку і, зважаючи на наявні статистичні обмеження, напрацює відповідні секторальні методики.

Ознайомитись з робочою версією звіту можна за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-