11 березня: народний календар і астровісник

11 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині «широкий четвер»; за кого піднімати тости, як москаль уперше в житті вареники куштував і про щирість без примусу.

Четвертий день Сиропусного тижня подекуди називали «широким» четвергом. Цього дня жінки, зібравшись у товариство, піднімали тости за те, «щоби телята водились», «курчата лупились», «яйця не бились», а «молодята любились». Також українки в цей день намагалися не прясти, аби «масло не гіркло». А ще співали: «Масниця, воротися, - До Великодня простягнися, Від Великодня до Петра, а від Петра та до тепла...»

Звісно, що люд продовжував ласували всілякими смаколиками, налягаючи на вареники, пампушки, налисники, млинці, вертути, плачинди та інші вироби з тіста. Тому сьогодні знову згадаємо про вареники! «Поставили москаля на постой. От господиня наварила вареників — звісно, хамінок перепалось швендяючи, треба підгодувать. Покуштував москаль — смашне: «Ай-да, вкусно!» каже, «а как іх зовут?» - а він їх зроду и в вічі не бачив, й які вони... А хазяїн — може чим заклопотаний був, а може й сердитий на того москаля, промовив: «Жери мовчки!» «Гм, інтєрєсно!» дума москаль... На другий день вареників нема, на третій теж – не щодня ж коту масниця. «А што ж», пита москаль, «нєту жеримовчіков?» Цю бувальщину записав відомий український етнограф Матвій Номис наприкінці ХІХ століття. Хамінок – це чорт, біс.

Якщо день сьогодні сонячний – літо буде гарне й гоже, але морози триватимуть. Коли ж похмуро й іде сніг – до дощового літа.

Іменини у Івана, Миколи, Петра та Анни

28-ий місячний день. Місяць у Водолії. Надзвичайно гармонійний, світлий день, один із найсприятливіший в усьому місячному циклі. Нам нічого іншого не залишиться, як увійти в нього, наче на чарівний корабель, аби поволі плисти рікою життя, мугикаючи якусь пісеньку. Сьогодні варто бути відкритим, товариським, щирим, сонячним, усміхатися без внутрішнього примусу, казати добрі слова і взагалі – відмовитися від будь-якого фальшу. В іншому разі нещирість викликатиме хронічні захворювання від яких буде важко позбавитись. Час, сприятливий як для будь-яких справ, так і для відпочинку.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: –20,3, а найтеплішим у 1914 - +16,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-