У Харкові відкрили галерею з 16 портретів лауреатів Шевченківської премії

У Харкові відкрили галерею з 16 портретів лауреатів Шевченківської премії

Фото
Укрінформ
Галерею портретів 16-х випускників Харківського національного університету ім. Каразіна - лауреатів Шевченківської премії, відкрито на філологічному факультеті вишу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед лауреатів, чиї образи відтворено у портретах, – письменники та поети Олесь Гончар і брати Григір та Григорій Тютюнники, поет Володимир Сосюра, художник Михайло Дерегус, письменниця та перекладач Оксана Іваненко, письменник та драматург Олексій Коломієць, літературознавець та мовознавець Іван Світличний, публіцист Надія Світлична, мовознавець, історик літератури Юрій Шевельов тощо.

У Харкові відкрили галерею портретів 16-х лауреатів Шевченківської премії / Фото: В’ячеслав Мадієвський. Укрінформ

"Ми зібрали у нашій галереї - до речі, перший такій серед вишів країни, - портрети 16-х вихованців університету, які тут навчалися чи працювали та написали твори, які збагачують історичну пам’ять народу, його національну самобутність й ідентичність. Галерею невипадково відкриває портрет письменника Олеся Гончара, ім'я якого є серед ініціаторів цієї премії, і який свого часу отримав цю нагороду серед перших трьох лауреатів у країні. Він, студент філфаку, у 41-му році пішов на фронт у числі студентів-добробатівців університету, пам'ятник яким встановлено біля будівлі вишу. Галерея - не єдина данина пам'яті вихованцям вишу. На ім'я багатьох із них в університеті названо аудиторії, наукові центри та лабораторії", - зазначив на відкритті галереї ректор, академік НАНУ Віль Бакіров.

Читайте також: Шевченківську премію вручать 20 травня — Зеленський

Ідея створити цю галерею, розповів кореспонденту Укрінформу автор портретів, відомий майстер живопису, народний художник України, до того ж лауреат Шевченківської премії Віктор Ковтун, з'явилася у нього у 2017 році, коли в університеті за підтримки керівництва вишу випустили фотоальбом "Університет в образотворчому мистецтві".

"В альбомі зібрали близько 100 унікальних фотоілюстрацій щодо життєвого та творчого шляху відомих особистостей, включаючи 16 вихованців - лауреатів Шевченківської премії. Робота продовжувалася кілька років. Радію, що у картинах вдалося відтворити не тільки зовнішність лауреатів, і й притаманні їм риси характерів", - сказав Ковтун.

Читайте також: У Києві оголосили лауреатів Шевченківської премії

Як повідомляв Укрінформ, 60 років тому, в 1961 році, була заснована Державна премія імені Т.Г.Шевченка, яка з 1999 року отримала назву Національної премії України імені Тараса Шевченка. Цією премією відзначають авторів видатних творів літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва, кінематографії, журналістики, увіковічуючи тим самим пам'ять Великого Кобзаря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-