Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ярослав Мудрий – зразок державного управлінця, реформатора, просвітителя

Ярослав Мудрий – зразок державного управлінця, реформатора, просвітителя

Блоги
Укрінформ
Він запровадив у Києві літописання, уклав першу збірку законів

Дорога до великого лежить через мале, до вселюдського через національне, до вічного – через земне. Однак, щоби не піти манівцями, а досягти того великого – важливим є наше духовне життя, внутрішня сила і благодіяння. Про це промовисто свідчить приклад святого благовірного князя Ярослава Мудрого, пам’ять якого ми з вами сьогодні вшановуємо. Він – зразок мудрого й успішного державного управлінця, реформатора, будівничого, просвітителя, пам’ять про якого живе вже майже тисячу років, і, цілком переконаний, житиме ще дуже довго.

Велич його діянь та їх значення для нас із вами важко переоцінити. Найсильніше це розумієш, перебуваючи в Святій Софії Київській – нашій національній святині, яка постала завдяки його старанням, де князь щиро молився і просив благословення, де молилася його велика родина і нащадки, де зводили на престол наступних київських князів і вручали їм символи державної влади, підписували політичні угоди, приймали іноземних послів, проводили церковні собори, відбувалися інтронізації митрополитів… Саме тут донині знаходиться і мармуровий саркофаг, в якому поховали святого Ярослава Мудрого разом з його дружиною, княгинею Інгігердою-Іриною.

«Французькі посли в Ярослава», Петро Андрусів
«Французькі посли в Ярослава», Петро Андрусів

Свята Софія – мовчазний свідок багатьох славних подій, нашої історії та й сучасності, і вона підказує нам «ключ» успішності святого Ярослава Мудрого: любити Бога більше за земні статки і блага земного світу, творити закони людські за християнською мораллю і жити за ними.

Ярослав продовжив розпочату його батьком святим Володимиром Великим розбудову Київської держави на засадах Христової віри. Церква при ньому стала справжнім фундаментом – міцною, цементуючою і життєдайною частиною великої держави.

Справедливо святого Ярослава Мудрого називають фундатором книжності та вченості на Русі: він – засновник шкіл при храмах, книжкових майстерень (скрипторіїв), першої бібліотеки при Святій Софії Київській, яка згодом стала чи не найбільшою у цій частині світу книгозбірнею. Він запровадив у Києві літописання, уклав першу збірку законів, де закріпив милосердя й повагу до людини, замінивши прийняті раніше тілесні покарання і страту на грошові штрафи та інші легші кари.

Вперше, вже в XI столітті, князь Ярослав Мудрий зробив крок до автокефалії: запропонував собору єпископів Київської Митрополії поставити Київським митрополитом Іларіона – русича, що і було звершене у Святій Софії. Тоді спільно з митрополитом Іларіоном вони уклали для Церкви «Ярославів устав», в якому візантійське церковне право було пристосоване до умов і потреб життя на Русі. Він обстоював канонізацію святої княгині Ольги, рівноапостольного князя Володимира та його підступно вбитих синів, князів Бориса і Гліба.

Не перелічити, скільки храмів Божих заклав і збудував святий Ярослав Мудрий! За його правління було засновано Корсунь, Юр’їв, Ярославль, Новгород-Сіверський, а про виняткову повагу до нього з боку інших державних правителів свідчать шлюби його дітей та онуків з поважними королівськими родинами Європи.

Літописець крізь століття доніс до нас мудрі настанови князя Ярослава, які він перед своєю смертю заповідав своїм дітям: «…Якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить Він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі загинете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно». Ці слова, справді мудрі, пророчі, актуальні й важливі досі – для усіх нас.

У молитві подякуймо святому благовірному князю Ярославу за всі його добрі справи, шануймо та наслідуймо його приклад на благо нашого народу, нашої держави, кожного з нас. Святий княже Ярославе і всі святі Землі Української, моліть Бога за нас!

#ВідкритаЦерква

Митрополит Епіфаній
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-