8 березня: народний календар і астровісник

8 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні початок Масної та зеленого Полікарпа; чи повернуться холоди та про прямі думки.

Сьогодні розпочинаються Масниці, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом. Всі м’ясні продукти забороняються, натомість дозволено всі молочні – молоко, масло, сметана, сир, а також і яйця. Відомо, що Масницю в Україні святкували ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З запровадженням християнства, всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масницю залишилася.

В Україні останній тиждень м’ясниць мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою української Масляниці були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».

Також сьогодні святого Полікарпа, який був одним із перших єпископів Христової Церкви, відомих як Апостольські Отці. В народі підмічали, що на Полікарпа і впродовж наступного тижня часто-густо повертались холоди. В Росії цей день називали ще «Кислими дівками» (кислыми девками). Втім, до українських звичаїв це ніяк не стосується.

З іменинами вітайте Полікарпа, Івана, Олександра.

25 місячний день, Місяць у Козерозі. Символом 25-го місячного дня є мушля – час самозаглиблення, споглядання і пасивності. Дотримуйтеся помірності в усьому. Хтось може сьогодні ще більш поглупіти, а хтось стане більш розумним. Царство думки вузьке, тісне й суворе, а зовсім не надмірне, надлишкове, як дехто думає. Не тужіть сьогодні понад міру. Будьте панами своїй голові. Спину теж тримайте рівно. Рівна спина – рівні думки. Бувайте всі здорові!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1964 році: –20,8, а найтеплішим у 2019 році - +17,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-