Десять книжок про надзвичайних жінок

Десять книжок про надзвичайних жінок

Огляд
Укрінформ
Зібрали для Вас 10 біографій неординарних жінок, якими захоплюється весь світ.

"Становлення" Мішель Обама

Мішель Обама стала однією з найзнаковіших жінок нашої епохи. Як перша леді Сполучених Штатів Америки – перша афроамериканка, яка виступила в цій ролі, – вона допомогла створити найгостинніший Білий дім в історії, а також зарекомендувала себе як впливову захисницю жінок і дівчат у США й по всьому світі, кардинально змінюючи способи, завдяки яким сім’ї ведуть здорове й активне життя, паралельно підтримуючи свого чоловіка, коли він вів Америку через кілька її найгостріших моментів. А ще вона розбила Carpool Karaoke і виховала двох невибагливих доньок під пильним наглядом ЗМІ.

У мемуарах Мішель Обама запрошує читачів у свій світ, розповідаючи про події, які її сформували – від дитинства в Південному Чикаґо до років її керівництва, поєднуючи роботу і материнство за найвідомішою у світі адресою. Відверто і дотепно вона описує свої тріумфи і розчарування як публічні, так і  особисті, розповідає свою яскраву історію, як вона це пережила – своїми словами, невгамовно кидаючи виклик очікуваням, надихаючи нас робити це саме.

"Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху" Мей Маск

Мей Маск, вишуканій, чарівній і непосидючій супермоделі, уже за сімдесят. Її життя не завжди було таким простим і гламурним, як тепер. У тридцять один вона стала матір’ю одиначкою, відтак тяжко працювала, щоб поставити на ноги дітей: Ілона, Кімбала й Тоску. А ще боролася із зайвою вагою, стала моделлю плюссайз і навіть подолала ейджизм у модельному бізнесі. Дієтологнутриціолог за фахом, Мей понад сорок п’ять років пропрацювала в цій галузі, розпочинаючи практику з нуля у восьми містах, трьох країнах і на двох материках. Нині вона на піку популярності як лекторкадієтологиня і як модель. І все це завдяки бунтарському духу та заповзятості — саме вони принесли їй світову славу у віці, який сама Мей називає "розквітом свого життя".

Як відомо всім, хто стежить за Мей Маск у соцмережах, вона щедро роздає щирі й дуже практичні поради щодо ухвалення в певному віці рішень, котрі можуть згодом окупитися в дивний і непередбачуваний спосіб. У цьому виданні авторка ділиться досвідом і мудрістю, набутими протягом нелегкого, сповненого пригод і випробувань життя. Це поради щодо здоров’я, краси, родини та кар’єри. Ви не можете контролювати все, що відбувається навколо, але в будьякому віці можете жити так, як забажаєте. Для цього потрібен лише план. Тож почніть обмірковувати його просто зараз.

Читайте також: Fight Like A Girl: 20 книжок про сильних жінок

"Автобіографія Еліс Б. Токлас" Ґертруда Стайн

Фото: @sianka_books

Ґертруда Стайн (1874-1946) – видатна письменниця, першопроходиця літератури модерну – постає перед українськими читачами у своєрідній автобіографії, що певним чином показує погляд з іншого боку на події, описані в романі Ернеста Гемінґвея "Свято, яке завжди з тобою". Письменники та художники, діячі культури, чиїми зусиллями було сформоване ХХ століття, низкою пройдуть сторінками цієї книги.

"Автобіографію Еліс Б. Токлас" можна читати по-різному – як художній довідник і путівник авангардними майстернями та підмостками Парижа, як історичний роман і, нарешті, як психологічний стилістичний шедевр.

"Я - Малала" Малала Юсуфзай, Крістіна Лем

Фото: Kateryna Babkina

Книжка юної Малали Юсуфзай, яка була написана у співавторстві з американською журналісткою Крістіною Лем, сколихнула весь цивілізований світ. Одразу після публікації мемуари потрапили у список бестселерів New York Times. Юсуфзай - наймолодша лауреатка в історії Нобелівської премії, яку отримала у віці 17 років. Лауреатка премій Сімони де Бовуар та Сахарова. Журнал Time назвав її однією з 25 найвпливовіших підлітків.

Доля жінки в Пакистані визначена наперед: бути покірною дружиною, догоджати чоловікові й виховувати дітей. Але 1997 року народилася "інакша" дівчинка. Вона хотіла ходити в школу, носити яскравий одяг і не ховати обличчя. В цей час владу в її рідних краях, в долині Сват, захопив "Талібан". За найменшу провину перед «законом» терористи карали людей побоями і навіть смертю. Героїня і авторка цієї книжки розуміла важливість освіти і боронила права жінок, за що й отримала кулю в голову... Її звуть Малала. І це тільки початок її історії...

Читайте також: Girl power: 12 книжок про сильних жінок

"Ґолда" Елінор Баркетт

Ґолда Меїр була першою жінкою-прем'єр-міністеркою Ізраїлю, успішною політикинею, справжньою "залізною леді". Її відданість створенню й захисту єврейської батьківщини від лютих ворогів та підступних союзників сформувала політику Близького Сходу наступних десятиліть. Вона стала "аномальним явищем" для тодішньої патріархальної влади, зокрема через свою залізну рішучість у поєднанні з шармом, доброзичливістю, безкомпромісністю та цілковитою відданістю своїй країні.

У цій захопливій біографії авторка знайомить читача з маловідомими фактами життя Ґолди Меїр, пояснюючи її складну мотивацію та ідеали, розповідаючи про особисті перемоги та розчарування цієї легендарної персони. Ґолда була справжньою супержінкою: дещиця від Емми Ґолдман, щось від Нельсона Мандели. Її неймовірна впевненість та сила волі змотивує вас на нові звершення., успішною політикинею, справжньою "залізною леді". Її відданість створенню й захисту єврейської батьківщини від лютих ворогів та підступних союзників сформувала політику Близького Сходу наступних десятиліть. Вона стала "аномальним явищем" для тодішньої патріархальної влади, зокрема через свою залізну рішучість у поєднанні з шармом, доброзичливістю, безкомпромісністю та цілковитою відданістю своїй країні.

"Фріда Кало. Безжальна врода" Жерар де Кортанз

Фото: читатимодно

У біографії видатної мексиканської художниці Фріди Кало відомий французький письменник і журналіст Жерар де Кортанз відкриває перед читачами світ шалених почуттів, непримиренних пристрастей, безкомпромісної богеми та політичних інтриг. На сторінках цієї книжки постає вся суть Мексики через образи її найвідоміших митців, її символи: Фріду Кало і Дієго Ріверу. 

Читайте також: Що почитати у морози: новодруки зими 2021

"Королева пустелі" Джорджина Говелл

Фото: @grenache_rose

"Сьогоднішній ранок минув доволі продуктивно — я проклала південну межу кордону Іраку", — так писала в одному зі своїх листів до батька героїня роману Джорджини Говелл. І це не вигадка, і не перебільшення… Ці слова належать Ґертруді Белл — британській письменниці, мандрівниці й дослідниці початку ХХ ст., археологу і картографу. Саме її рука малювала кордони між новітніми Іраком, Сирією, Палестиною, Йорданом, Саудівською Аравією. Великі статки і високий статус родини пророкували Ґертруді благополучне світське життя, та вона обрала інший шлях… Першою з європейців перетнула Сирійську пустелю, об’їздивши на спині верблюда всі куточки Месопотамії. Організувала перші вибори в Іраку, долучившись до створення його конституції. Дослідила культуру і звичаї бедуїнів Близького Сходу й заснувала в Багдаді Національний музей. І про все це ми дізнаємося з її щоденників і численних листів, фрагменти яких Джорджина Говелл наводить у романі.

"Пройти крізь стіни" Марина Абрамович

Фото: Yelizaveta Tymofiichuk

"Пройти крізь стіни" - український переклад автобіографії зірки сучасного перформансу – Марини Абрамович.

Марина Абрамович – одна з найвідоміших художниць сьогодення. За нею  велика особиста історія, втрати, біль та невпинне розширення меж розуміння людини. Автобіографія може стати не лише ключем до розуміння Марини Абрамович, – а й  новітнього мистецтва, історії постсоціалістичних країн і сучасності.

Книжка "Пройти крізь стіни" була опублікована англійською наприкінці 2016 року. Це розповідь про життя найбільш знаної художниці, котра працює в жанрі перформансу, сповнена страху, болю, виснаження, небезпеки та безкомпромісного прагнення розширювати межі емоційних і духовних досвідів.

Читайте також: Що готують видавці для українського читача у 2021 році?

"Донька Холодної війни" Грейс Кеннан Варнеке

Грейс Кеннан Варнеке с надзвичайною жінкою - її неординарне життя припало на переломні віхи історії. Народжена в 1932 році у Латвії, Грейс Кеннан була старшою донькою одного з найвпливовіших американських дипломатів та істориків минулого століття Джорджа Ф. Кеннана та Аннеліз Соренсен. Один із її перших спогадів - це війська Гітлера на вулицях Праги в 1938 р., а до досягнення підліткового віку вона вже встигла пожити в семи країнах і говорила п’ятьма мовами. Хоча її автобіографія була сповнена надзвичайних пригод, лише у свої пізні роки Грейс заявила про себе як яскрава й емансипована жінка, що пробивається через "скляну стелю" - бар’єр для жінок, які прагнули побудувати успішну кар’єру в чоловічому світі 1950-1980-х років. Завдяки цій діяльності вона нарешті вийшла з тіні свого батька - чоловіка, яким захоплювалася, якого боялася та чийого схвалення прагнула.

Один з розділів книги розповідає про роботу Грейс в Україні, де вона очолювала організацію Winrock International, керуючи не лише її бізнес-програмою, але й проектом із протидії незаконній торгівлі людьми. Керуючись прагненням зробити цей світ кращим, Грейс Кеннан Варнеке наполегливо втілювала свою місію, займаючись громадянською дипломатією, розширенням прав жінок, відважно й безстрашно проживаючи власне життя, постійно відповідаючи на нові виклики долі та будуючи мости між людьми по всьому світові. 

"Клеопатра. Життя" Стейсі Шифф

Постать Клеопатри огорнута міфами. Вона увійшла в історію розпусною звабницею, супутницею двох видатних римлян — Юлія Цезаря і Марка Антонія. Але історію цієї єгиптянки писали чоловіки. Що про неї може сказати жінка? Стейсі Шифф спробувала по-новому поглянути на життя єгипетської цариці, показати її окремо від чоловіків і визначити, чи помилялись історики минулого.

Це ґрунтовне й цікаве дослідження життя Клеопатри, у якому авторка відокремлює правду від вигадки, а упередження від реальності. І перед читачем постає освічена, неймовірно багата, блискуча жінка, владна правителька великого Єгипетського царства.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-