Пам'ять композитора Володимира Івасюка вшанували у Львові

Пам'ять композитора Володимира Івасюка вшанували у Львові

Фото
Укрінформ
На Личаківському кладовищі у Львові вшанували пам'ять композитора, поета, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Володимира Іваcюка. 4 березня виповнилося 72 роки від дня його народження.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

«Я дуже зворушена тим, що ви усі сьогодні тут, прийшли вклонитися світлій пам’яті Володимира Івасюка. Минули понад 50 років від написання "Червоної рути", а вона і далі звучить. І не тільки вона. Молодь повертається до творчості Володимира Івасюка знову і знову. Символічно, що сьогодні народився ще один великий українець - Михайло Вербицький (автор музики Гімну України - ред.). Це дві постаті, які своєю творчістю і досі об’єднують Україну. Тому ми маємо пам’ятати про наших митців, продовжувати плекати нашу культуру і нашу мову», - наголосила сестра композитора Галина Івасюк.

На Личаківському кладовищі представники влади, молодь, громадськість поклали квіти до могили Володимира Івасюка. Завершився захід піснею «Червона рута» у виконанні студентів Львівського фахового музичного коледжу ім. С. Людкевича.

«Його передчасна смерть позбавила нас ще багатьох пісень, які б він міг написати. Але ми маємо бути горді з того, що його "Червону руту" і до сьогодні співають у Нью-Йорку, в Парижі, у Відні, в Києві і, звісно ж, у Львові. Я гордий з того, що в Брюховичах, де я мешкаю, є і вулиця Володимира Івасюка, і "Просвіта" імені Володимира Івасюка, і один з найгарніших пам’ятників Володимиру Івасюку. Бо ми маємо шанувати і примножувати усе, що залишив нам у спадок великий Маестро», - зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Читайте також: Українці Франції ініціюють випуск монети на вшанування Василя Сліпака

4 березня 1949 року в містечку Кіцмані на Буковині народився один з основоположників української естрадної музики Володимир Івасюк. Сім років активного творчого життя митець прожив у Львові. Тут він навчався в медичному інституті та Львівській консерваторії. У місті Лева композитор, поет написав близько 70 авторських пісень, загалом за тридцять років він встиг створити понад сотню музичних творів. Пісні «Червона рута» та «Водограй» одразу стали хітами, а їхній автор - відомим на весь світ.

Читайте також: Канадський ансамбль вшанує пам'ять Шевченка онлайн-концертом

18 травня 1979 року Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія - самогубство - викликала сумнів громадськості як того часу, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка — це вбивство, здійснене органами КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-