На Косач Talks обговорили міфи та стереотипи про Лесю Українку

На Косач Talks обговорили міфи та стереотипи про Лесю Українку

Відео
Укрінформ
В Українському домі пройшов перший захід інтелектуально-дискусійної програми Косач Talks в межах мистецького проєкту "Леся Українка: 150 імен".

У дискусії "Українка як культурна героїня: міфи, стереотипи, образи" взяли участь літературознавець Ярина Цимбал, письменники Мирослав Лаюк та Марко Роберт Стех, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Леся Українка – одночасно українська і світова письменниця. Нам потрібно її читати і перечитувати. Вона написала дуже глибокі та неоднозначні твори, які мають право на нові інтерпретації", – сказав про Лесю Стех.

Читайте також: Для українців у Північній Македонії київський театр показав уривок із п'єси Лесі Українки

Під час дискусії спікери обговорили міфи та стереотипи про Лесю Українку, які створювались у різний час. Зокрема, проаналізували 20-30-ті роки минулого століття. За їхніми висновками, саме в цей період радянська пропаганда почала спотворювати образ Лесі Українки.

Також згадали період шістдесятництва. Так, Лаюк зауважив, що на шістдесятників Леся Українка вплинула як модерніст.

"Вона показала їм близькість української та світової літератури", – наголосив письменник.

Читайте також: В Угорщині видали україномовну збірку поезій Лесі Українки шрифтом Брайля

Ярина Цимбал вважає, що для того, аби пізнати Лесю з літературознавчої точки зору, у першу чергу, треба читати "її саму". Вона також додала, що сучасним літературознавцям варто краще розвивати письменницю "в людському образі".

Як повідомляв Укрінформ, протягом 25-28 лютого в Українському домі відбуватиметься інтелектуально-дискусійна програма Косач Talks в межах мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен».

Читайте також: В Угорщині видали україномовну збірку поезій Лесі Українки шрифтом Брайля

Мета програми — актуалізувати для сучасників ті грані біографії та численні різноманітні праці Лесі Українки, які й донині залишаються захопливими та актуальними, підтверджують її художньо-інтелектуальні зусилля, спрямовані на створення системи цінностей, що єднають українську культуру з європейським контекстом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-