Як дбають про знайдений на Житомирщині старовинний човен

Як дбають про знайдений на Житомирщині старовинний човен

Фото
Укрінформ
Знайдений влітку поблизу села Хочине Олевського району Житомирщини унікальний для цих теренів дерев’яний човен-довбанку щодня обробляють спеціальним розчином, аби зберегти його для майбутнього музею-скансену. 

Про це кореспондентові Укрінформу розповів краєзнавець з Олевська Юрій Халімончук.

«Завдяки співпраці міської ради, Інституту археології (Національної академії наук України – ред.), місцевих краєзнавців і меценатів човен перевезли на городище в Олевськ і він розміщений у приміщенні поблизу. Там колись була ферма, потім столярний цех і воно належно не обладнане, але накрите і захищене від дії сонця та опадів, які можуть зашкодити човнові. Було придбано оприскувач і ми з Андрієм Петраускасом (керівник Житомирської археологічної експедиції – ред.) навідалися у краєзнавчий музей у Маневичі на Волині, де його директор Петро Хомич спонсорував нам 4 мішки реактиву, щоб зберегти його від псування. Тут у нас є наглядач городища, який живе поблизу і щодня обробляє човен», - зазначив Халімончук.

Знайдений на Житомирщині стародавній човен / Фото Юрія Халімончука та Ельдара Сарахмана

Перші пів року човен обробляли двічі на день, а тепер – один раз. Такий процес триватиме ще пів року, а далі за його станом визначать, чи потрібно це продовжувати.

Читайте також: На Закарпатті археологи показали найбільшу золоту знахідку — нашийний дакійський торквес

«Те приміщення, де зараз човен, не пристосоване і потребує капітального ремонту, принаймні даху. Ми вже давно працюємо над створенням там музею-скансену, бо назбиралося достатньо експонатів, які не помістяться до музею. Об’єкт буде включати городище з його інфраструктурою і прилеглу територію з цим приміщення, де буде музей човнів й інших древлянських промислів», - додав краєзнавець.

Експозиція Олевського народного краєзнавчого музею, що діє в місті, не спроможна прийняти цей човен.

Читайте також: На Запоріжжі історики знайшли «графський» гребінець

Халімончук каже, що човен має назву «Хочень» за стародавньою назвою села, поблизу якого його знайшли.

Човен-довбанку, що виготовлений із сосни, знайшли влітку на розмиві берега річки Уборть. Археологи та краєзнавці акцентують, що це перша така знахідка на території Олевського району. Човен має довжину майже 9 метрів. Як показали дослідження в лабораторії, його виготовлення датується ХІV – ХVІ століттями. Точну дату встановить німецька лабораторія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-